Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S, V och C kommer att styra Sundsvall tillsammans

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet kommer att leda kommunen de närmaste fyra åren.
– Det känns jättebra. På det här sättet får vi en stark majoritet i kommunfullmäktige, säger arbetarkommunens ordförande Roger Johansson, (S).

Annons

Med tanke på att socialdemokraterna fick egen majoritet tillsammans med Vänsterpartiet, kommer beskedet lite oväntat.

– Vi behöver 41 mandat för att få egen majoritet. Tillsammans med Vänsterpartiet, som vi haft ett bra samarbete med, kom vi upp i 42 mandat. Genom att även bjuda in Centerpartiet fick vi 46 mandat av 81 möjliga. Vi hoppas nu på ett hållbart, långsiktigt samarbete, menar Roger Johansson.

Beslutet har föregåtts av långa samtal partierna emellan.

– Vi har kommit fram till en gemensam överenskommelse kring de stora dragen, och vi kommer att presentera mandatfördelning och politiskt innehåll nästa vecka, fortsätter Roger Johansson.

Anna Mattsson, Centerpartiet, ser positivt på en bred samverkan.

– Kommunpolitiken är annorlunda jämfört med riksdagspolitiken. Vi jobbar mer med reella frågor, och alla partier har Sundsvalls bästa för ögonen, menar hon.

Ni har styrt Sundsvall i en borgerlig koalition i fyra år. Nu bildar ni koalition med vänsterblocket. Tror du inte att det finns risk för att ni betraktas som vindflöjlar?

– Det återstår att se, men den risken får vi ta.

Christiane Rüdiger, Vänsterpartiet, tycker att det känns roligt att partierna fått till stånd ett samarbete.

– Det är nytt och oprövat, och jag tror det blir bra. När det gäller glesbygds- och miljöfrågor finns det mycket som förenar vår politik med Centerpartiets, säger hon.

Mer läsning