Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S, V och MP föreslår tre olika skattesatser i landstinget

/
  • Lars-Gunnar Hultin (V), gruppledare för Vänsterpartiet i landstinget, tycker att Socialdemokraterna borde ha förankrat sitt utspel hos övriga partier i majoriteten i landstinget. – Det hade varit klädsamt om vi i majoriteten hade förhandlat oss fram till en gemensam ståndpunkt, säger han.

Socialdemokraternas stödpartier i landstinget är tveksamma inför utspelet från S.
Och när det gäller skattesatser har S, V och MP tre olika siffror.

Annons

På torsdagen berättade Socialdemokraterna att man vill rädda BB i Örnsköldsvik, men att partiet står bakom kraftiga besparingar på Sollefteå sjukhus.

– Det hade varit klädsamt om vi i majoriteten hade förhandlat oss fram till en gemensam ståndpunkt. När S gör det här utspelet försvårar man den förhandlingsprocess som jag förväntar mig att vi har framför oss, säger Lars-Gunnar Hultin (V), gruppledare.

Miljöpartiets gruppledare Eva Andersson kräver mer information.

– Vi behöver ha mer underlag för att ta ställning. Vi förutsätter fortsatta samtal och en gemensam process i majoriteten i den här frågan, säger Andersson.

Från MP har man som preliminär inriktning att höja skatten med 80 öre, medan S gått ut med 70 öre.

– Vi vill föreslå en skattehöjning med en krona så att vi får andrum så att vi kan komma fram till kloka beslut, säger Lars-Gunnar Hultin.

Vad tycker du om S utspel att rädda BB i Övik?

– Vi vill att man diskuterar förlossningsvård samt barn- och kvinnovård i hela länet, säger Hultin

Tidigare har Hultin sagt att Sundsvall bör ta en större del av besparingarna.

– Det vi har sagt, och där har vi varit överens i majoriteten, är att man ska genomlysa hela verksamheten. Då ska man även genomlysa Sundsvalls sjukhus och det blir inte gjort i det här förslaget, säger han.

Hur ser du på den splittring som nu visas upp i S?

– Alla partier har den splittringen, säger Hultin.

Även ert parti?

– Ja, men jag hoppas att vi ska bli eniga i vårt parti och även bli eniga med sossarna. Men just nu är det tufft inom partierna, säger han.

Mer läsning

Annons