Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S vann landstingsvalet i Medelpad

/
  • Landstingspolitiker Ewa Back (S) är glad över att S ökat.

Socialdemokraternas framgångar i landstingsvalet grundar sig på en rejäl uppgång i Medelpad, där partiet tog fem av sina sex nya mandat.
Valet innebär också att Medelpad med totalt 41 mandat för första gången får fler än Ångermanland som landar på 36 stycken mandat.

Annons

Socialdemokraterna ökade med förkrossande 7,6 procent i landstingsvalet, vilket motsvarar sex nya mandat.

Men medan Socialdemokraterna bara ökade med ett mandat i Ångermanland i valkretsen Ådalen, ökar partiet med tre mandat i valkretsen Centrala Sundsvall-Timrå och två färska mandat i Sundsvall-Ånge.

– Vi tappade givetvis en del i förra valet och valkampanjen som Jacomina Beertema (M) bedrev gjorde säkert att många som egentligen delar våra värderingar hoppades på henne. Nu har de väl insett att det inte blev så mycket av det som sagts. Och nu har de här väljarna återvänt, så tolkar jag det. Men sen har vi också varit oerhört aktiva under valrörelsen och det gör skillnad, säger Back.

Lars-Gunnar Hultin, gruppledare för Vänsterpartiet, gör en liknande analys av rekordvalet för S.

– De har gjort en bra valrörelse, jobbat hårt och det har gett resultat. Dessutom har människor fått upp ögonen för att det inte höll vad den borgerliga alliansen gick till val på, säger Hultin.

Sverker Ågren (KD), ordförande i regionala nämnden, vill tona ner det röda partiets bedrift.

– Socialdemokraterna har gjort en stark återhämtning, för det handlar mer om en återhämtning än att man gjort ett kanonval, säger Ågren.

Mer läsning

Annons