Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S vill ha mer tid för patienterna

/
  • Erik Lövgren, förstanamn på Socialdemokraternas landstingslista i Sundsvall-Ånge, vill minska byråkratin inom vården, för att frigöra tid för vårdpersonalen.   – Men sen vill vi också ha ett helt annat fokus på arbetsmiljön så att människor ska trivas på jobbet. Annars får vi en vård som inte fungerar, säger Lövgren.

Det krävs en minskning av byråkratin inom vården menar Erik Lövgren, Socialdemokraternas förstanamn på en av landstingslistorna.
På så sätt vill partiet frigöra mer tid för personalen att vara hos patienterna.

Annons

Ställ din fråga direkt till dina lokala politiker på #kandulova.

Efter en kräftgång i två landstingsval på raken tappade Socialdemokraterna sin regeringsställning i Landstingsfullmäktige för fyra år sedan. Nu hoppas man studsa tillbaka till maktens centrum med slagord som "Låt proffsen vara proffs". Erik Lövgren står på Stora torget och talar med oro om industrialiseringen av vården.

– Det kallas New Public Management där man in absurdum ska sätta pris på allt med till exempel diagnosrelaterade poäng. Vi behöver förenkla byråkratin och ta bort industrialiseringen av sjukvården så att man får mer tid för patienterna, säger Lövgren.

Partiet aviserar ingen höjd landstingsskatt.

– Men vi utesluter det inte om det kommer att behövas. Under mandatperioden kan det komma en skattehöjning om vården behöver det, säger Lövgren.

Vad är det viktigaste som ni åstadkommit de senaste fyra åren?

– Det är svårare att åstadkomma saker i opposition, men vi har försökt sätta fokus på arbetsmiljön och ordning och reda, samt minskad byråkrati. Vård ska vara till för människor och inte för organisationer.

Något misslyckande?

– Vi har i och för sig misslyckats att få igenom våra budgetar, men det är å andra sidan naturligt när man är i opposition.

Varför ska folk rösta på er?

– Vi står för en jämlik och trygg vård. Vi vill låta proffsen vara proffs, det vill säga att rätt nivå inom sjukvården ska göra rätt saker. Vi vill minska på byråkratin och industrialiseringen inom vården, det vill säga att man ska mäta och betala ut pengar och bygga upp administrationer för att hålla koll på det här.

Vilken fråga i landstinget är viktigast?

– Det är det här att vi vill låta proffsen vara proffs med mer personal och mindre pappersarbete i vården.

Varför är du själv engagerad i landstingspolitiken?

– Jag tycker att landstingsfrågor och den regionala utvecklingen med kollektivtrafiken är viktiga och intressanta frågor, samtidigt som de hamnat lite på en mellannivå.

Hur ska landstinget kunna lösa sina ekonomiska problem?

– Genom att använda de knappt sju miljarder som landstinget förfogar över på ett bättre sätt.

Vilka partier kan du tänka dig att samarbeta med?

– Det är inget som jag i dagsläget tänker uttala mig om. Först ska vi kämpa in i kaklet för en valseger.

Mer läsning

Annons