Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så enkelt fixar du julkänsla med blommor

/
 • Amanda skapar adventsstämning med blommor och ljus.
 • Amanda Högberg driver sedan några månader den miljövänliga blomsterhandeln Miss Magnolia i Sundsvall.
 • Ett vackert arrangemang med amaryllis och järnek drar ögonen till sig.
 • Julstjärnor och mossa är en bra grund för ett arrangemang.
 • En enkel gå-bort-present skapar du med hjälp av en hyacint, vaxat papper och ett snöre.
 • Mossa och hyacinter är grunden i ett av Amandas arragnemang.
 • Med en sekatör, några hyacinter, granris och kottar kommer man långt med sitt blomarrangemang.
 • Det enkla är ibland vackraste.
 • En låg skål med kant rymmer ett arrangemang med kottar, nejlikor och granris.
 • En rumsgran är vacker året runt. Till advent kan man klä krukan med vaxat papper för att förstärka adventskänslan.
 • En enkel vit julstjärna i en kruka skapar en fin adventskänsla.
 • Amandas favoritjulblomma är hyacinter men eftersom hennes sambo är allergisk får hon passa på att njuta extra mycket av dem i affären.

Vad vore julen utan blommor? Amanda Högberg driver sedan några månader den miljövänliga blomsterhandeln Miss Magnolia i Sundsvall och hon vet hur man skapar julstämning med blommor.
– Jag brukar inte ha så mycket julpynt hemma, jag dekorerar mest med julblommor, det är jul för mig, säger hon.

Annons

Att driva en miljövänlig blomsterhandel var ett naturligt och enkelt val för Amanda. Hon källsorterar och använder sig av rättvisemärkta eller miljömärkta blommor så långt det går. Julens blommor är ett enda smörgåsbord med återkommande klassiker och roliga nykomlingar. Den klassiska julstjärnan finns i flera färger liksom amaryllis.

– Det finns så mycket fint att välja på, det stilrena och enkla eller mer klassiska med kransar och röda julstjärnor, säger Amanda.

Själv tycker hon bäst om vit amaryllis och hyacinter och hon brukar satsa på några få blomarrangemang som ger intryck.

– Jag älskar hyacinter men det kan jag inte ha hemma längre eftersom min sambo är allergisk. Det är tur att jag kan ha dem i butiken, säger hon och skrattar.

I år är krukor i naturmaterial som terrakotta och korgar populärt. Att göra sina egna blomarrangemang behöver inte vara svårt och de kan göras på många olika sätt. Amanda brukar antingen utgå från en blomma eller en skål eller vas.

– Om jag utgår från en vas så försöker jag att välja en blomma som framhäver vasen.

En cylinderformad vas blir unik med hjälp av bark som lindats med ett kraftigt jutesnöre. I höjd med vasen har Amanda stuckit ner järnek och den vita amaryllisen sträcker sina ståtliga klockor en bra bit över vasens kant.

– Det blir så fint när man håller sig både innanför formen och utanför. Det här är ett arrangemang som håller länge, se bara till att tillsätta en näringspåse, tipsar hon.

Amanda har gjort ett lågt arrangemang i en skål med kant. Med stickmassa i botten har hon byggt på med nejlikor med en bit av stjälken kvar, granris, kottar, kvistar och kanelstänger.

– Det här blir fint till bordsdukningen eller kanske till vardagsrumsbordet? Det räcker om man köper några fina nejlikor eller rosor och blandar med kvistar och något grönt.

Amanda tipsar om att utgå från det man själv tycker om, det kan vara lite mossa, kottar, granris, vackra kvistar, några hyacinter och små julstjärnor.

– Börja med att placera ut mossan där du vill ha den, sätt hyacinter i hålen mellan mossan. Om man vill kan man sticka fast en tandpetare i löken och mossan för så att de ska stå stadigare. Sen är det bara att fylla på med kottar och lite nobilis och några små vita julstjärnor. Hyacinterna behöver inte mycket vatten men mossan kan må bra av att duschas lite.

På ett enkelt sätt förvandlar Amanda en vanlig hyacint till en kul present.

– Ta bort krukan och sno om lite vaxat papper och sätt ett band runt. Det blir en rolig och snabb gå-bort-present till glöggmyset.

Det enkla är ibland det vackraste. Böj en stålvajer till önskad form. Klipp lite kryptomeria (japansk seder) i små bitar och sätt samman till små buketter. Buketterna lindas fast med ett tunt snöre eller silvertråd runt stålvajern. Klart!

Mer läsning