Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så här beräknas portionerna

/

Annons
Skollunchens energi och näringvärde ska motsvara
30 procent av den genomsnittlige elevens behov.
Referensportionen är vad en elev i årskurserna 4 6 beräknas behöva per lunch. De övriga gruppernas behov räknas fram med hjälp av faktorer på det här sättet:
ÅlderFaktor
Sexårsverksamhet0,95
Åk 1 30,95
Åk 4 61,0
Åk 7 91,1
Gymnasieelever1,2
Vuxna1,2

Ett exempel:
En skola som har 330 elever i olika åldrar och ett antal lärare som äter i matsalen varje dag kan få en fördelning som ser ut så här:
ÅlderAntal eleverFaktorAntal portioner
Sexårsverksamhet220,9520,9
Åk 1 3680,9564,6
Åk 4 61001,0100,0
Åk 7 91401,1154,0
Vuxna151,218,0

För att täcka ett genomsnittligt behov av energi och näringsämnen hos de som ska äta i bespisning behövs alltså drygt 357 stycken mellanstadieprotioner.
Källa: Ingrid Nilsson, Sundsvalls kök.

Mer läsning

Annons