Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så här går det till att ta dykcertifikat

Annons
Att ta dykcertifikat är inte helt gratis, inte ens i närheten. Här i Sundsvall kostar det knappt 5 000 spänn och då får du ditt lilla plastkort som bevis på väl genomförd utbildning. Du har då gått igenom några intensiva dykveckor, med både teori och praktik. I Sundsvall finns i huvudsak alltså ett företag som utbildar dykare inom standarden som kallas för NAUI. För dina slantar får du mycket bra utbildning, tycker Kent Olsson som jobbar där. Med max fyra personer per kurs är det kanske svårt att misslyckas. Kent är också kritisk till de thailändska dykcertifikaten.
Vår dykning här i Skandinavien är mer krävande än den där nere. Här är det kallt i vattnet och dålig sikt. Det är inte säkert att man klarar av det.
På företaget i Granlo ingår dessutom en hel radda med utrustning som man annars skulle få köpa själv.

... och så här mycket kostar det
Det är ju som sagt lite grejer du behöver. Det är inte bara att slänga sig ner i vattnet och hoppas på att luften finns där. Dykcertifikat. Kostar mellan, knappt, tusen kronor upp till sex-sju tusen. Allt beroende på var du tar det och hur bra kursen är. Mask. Kan kosta upp till 600 spänn, men går att få billigare. Den du köpte på Teneriffa duger icke! Fenor. Inte någon form av hajfena, till fötterna naturligtvis. Priset hamnar runt 500 svenska riksdaler. Snorkel. Över 100 kronor får du vara beredd att pröjsa. Egentligen är det här det enda du behöver ha själv, resten går att hyra. Väst och tuber och grejer är kanske inte så smart att dra med sig till Stora Barriärrevet. Smartare att hyra på plats, inte sant? Som vi ser landade det på en ganska hög summa, men smakar det så kostar det...

Mer läsning

Annons