Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kämpar Fredrik Hallstensson för att Racheal ska få stanna

/
  • Fredrik Hallstensson han nu kommit nästan halvvägs till målet med att få människor att skänka pengar för att Racheal Lugard ska kunna få arbetstillstånd i Sverige.
  • Fredrik Hallstensson är ordförande i Göran Melins insamlingsstiftelse.

På kyrkogården I Kramfors begravdes Racheal Lugards nioårige son Gabriel i februari. Nu ska hon och hennes andra son Godwin utvisas till Nigeria.
Men det pågår en intensiv kamp för att de ska få en fortsatt framtid i Sverige.

Annons

Särskilt ömmande skäl föreligger inte enligt lagtolkningen som Migrationsverket har gjort.

Det tycker däremot Fredrik Hallstensson som är ordförande i Göran Melins insamlingsstiftelse för barn. Det började med ett engagemang för tolvårige Godwin sedan hans bror hade dött. Han fick en fullständig fotbollsutrustning.

– Då sa jag att han var en talang och det är han. Om de kommit hit för att han var det hade de haft uppehållstillstånd nu. Så enkelt kan det också vara.

Under våren avsade sig deras advokat uppdraget att företräda dem, men det slutade med att en av de främsta advokaterna som har asylärenden tog över, Ignacio Vita.

I september övergick fokus till att ordna ett arbete för Racheal så att de kan få uppehållstillstånd i Sverige.

– Det är inte rätt att skicka dem till Nigeria där Boka Haram härjar.

Utifrån en modell i sportens värld görs nu en insamling till stiftelsen för att garantera Racheals inkomst under två år. För det krävs det att 128 personer ställer upp och betalar 151 kronor i månaden var i 24 månader.

– Det är bara att gå in och anmäla sig på vår hemsida. Det går bra med enstaka bidrag också för det är ju en summa vi måste uppnå. Vi är snart halvvägs.

På torsdagsförmiddagen blev det klart att ett företag i Timrå vill anställa Racheal.

– Och då är det utifrån hennes speciella kompetens, de behöver henne, säger en glad Fredrik Hallstensson.

Så finns det alltid ett men. Racheal och Godwin måste åka tillbaka till Nigeria för att hon ska kunna söka arbetstillstånd.

– Det är ju förenat med stora risker. Men det finns en person som kan tänka sig att följa dem. Racheal har en sexårig son kvar där, Godfrey, som bor med sin mormor och som hon inte kunde ta med när de flydde hals över huvud. Hon vill gärna få med sig honom också.

Engagemanget har välkomnats av många. Men Fredrik Hallstensson har också bekanta som tycker att stiftelsen enbart ska hjälpa svenska barn.

– Det påverkar min relation till dem som ifrågasätter hjälpen till Racheal och Godwin.

– Det är så många som behöver hjälp och det går inte att blunda för att vi lever i ett samhälle med öppna gränser. Jag hoppas och tror att insamlingen skapar en förbrödring. Själv är jag färgblind.

Efter utvisningsbeskedet blev Racheal och Godwin omhändertagna och lever gömda sedan i tisdags.

Fotnot: Hemsidan finns på www.gmis.se, märk med "Racheal & Godwin".

Krav för arbetstillstånd

För att få arbetstillstånd krävs ett giltigt pass. Arbetsvillkoren och lönen ska vara i nivå med svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket eller branschen. Lönen ska vara minst 13 000 kronor i månaden före skatt. Och att arbetsgivaren har för avsikt att teckna sjukförsäkring, livförsäkring, trygghetsförsäkring och tjänstepensionsförsäkring för dig när anställningen påbörjas.

Tjänsten ska utannonseras i Sverige och inom EU/EES och Schweiz under minst tio arbetsdagar.

Du som vill anställa någon från ett land utanför EU ska, förutom de krav som finns specificerade under rubriken Krav för arbetstillstånd, dessutom

Den som vill anställa någon från ett land utanför EU måste också redovisa hur företaget klarar av att garantera lön för personen som söker arbetstillstånd och styrka att det finns förutsättningar att betala lön under minst tre månader.

För att få söka arbetstillstånd efter att ett utvisningsbeslut har meddelats krävs att den sökande haft en anställning som redan pågått i fyra månader. Annars måste ansökan göras från hemlandet.

Källa: Migrationsverket

Mer läsning