Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Så kan skatten i Sundsvall sänkas"

/
  • Robert Gidehag hävdar att de som styr kommunen först måste bestämma om de vill sänka skatten för att göra DE MÖJLIGT.

Enligt Skattebetalarnas förening kan skatten i Sundsvall sänkas med 4,63 kronor. För en normalinkomsttagare betyder det cirka 1 000 kronor i månaden. – Att genomföra en så stor förändring skulle dock ta lång tid, medger föreningens vd Robert Gideberg.

Annons
Det finns dock betydligt lättare mål att nå för att genomföra mindre och snabbare sänkningar av kommunskatten. Att nå målet att sänka skatten med en krona går snabbt att genomföra enligt organisationen. Bara genom att effektivisera verksamheten inom skolan och omsorgen så att kostnaderna hamnar på genomsnittet av likvärdiga städer i landet skulle ge sådana besparingar i den storleken.
Nås resultaten skulle besparingarna bli cirka 130 miljoner kronor. Om Sundsvall
tillhörde de bästa kommunerna i landet i samma verksamheter skulle besparingarna bli mer än tre gånger så stora och därmed ge politikerna möjlighet att sänka kommunalskatten med drygt tre kronor eller 750 kronor i månaden för normalinkomsttagaren. Dessutom enligt granskningen utan sämre kvalitet.
Dessa slutsatser med siffror från SCB redovisas i en granskning som organisationen gjort av Sundsvall som redovisades i går. Jämförelser har i den gjorts med 27 städer med liknande förutsättningar som Sundsvall. Bland dem finns Gävle, Linköping, Västerås och Helsingborg.
I den statistik som redovisa ligger kostnaderna i Sundsvall när det gäller grundskola, gymnasium förskola och äldreomsorg över genomsnittet. Endast i äldreomsorg särskilt boende är under. Något som påverkar kostnader är ofta dyra lokalkostnader som interndebiteras.
Rätt mycket sitter i lokalkostnader, säger Robert Gideberg.
För att kunna sänka med 4,63 skulle det troligen inte räcka med en mandatperiod utan snarare ta två för att nå så stora effekter. Robert Gideberg är inte ens säker på att en majoritet av skattebetalarna vill ha så stora förändringar.
Materialet i granskningen har genomförts med uppgifter från SCB, skolverket och Sundsvalls kommun.
Något som krävs för att göra det möjligt är att det finns en politisk vilja att se över kostnaderna. Robert Gideberg är inte säker på att den finns i Sundvall. Ingen från den politiska majoriteten i Sundsvall hade tid att kom för lyssna till redovisningen av granskningen.
För att tu udden av kritiken av att Skattebetalarnas förning är en organisation långt ut på högerkanten i den politiska skalan och hävda att det inte går att sänka skatterna nämns två exempel.
Haninges före detta kommunalråd Staffan Holmberg (s) har i ett uttalande till dagens nyheter sagt att det går enkelt att banta bort tio till 20 procent av en kommuns budget.
Ett annat exempel är bruksorten och högskattekommunen Fagersta som för några år sedan befann sig i en besvärlig ekonomisk situation. Här har en konsekvent återhållsamhet med utgifterna lett till att kommunen är skuldfri och skatterna har kunnat sänkas.
Kommunalrådet Christer Berglund (s) hävdar med bestämdhet att hans parti inte är ointresserade av granskningen.
Självklart är det intressant, säger han.
Inbjudan kom enligt honom först för en vecka sedan och för att delta skulle andra arrangemang fått ställas in
Det vore respektlöst från oss, hävdar Christer Berglund.

Mer läsning

Annons