Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska Sundsvall säkra bra flyktingmottagande: "Investering för framtiden"

/

Flyktingprognosen säger att det kommer finnas ungefär 500 ensamkommande flyktingbarn i Sundsvall nästa år – en dubbling mot i dag.
Nu måste byggandet komma i gång snabbt. Då tar Sundsvall ett rekordstort internlån.
– Vi har inte tid att vänta på att pengarna från staten kommer in till kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Peder Björk.

Annons

Boenden och skolsalar måste till för att bereda plats för de nya ensamkommande barnen.

Sundsvalls kommun vill få i gång byggandet så fort som möjligt och har fått en garanti från staten om ersättning för extra utgifter för just det.

Men det tillskottet kommer dröja. Därför måste man göra ett så kallat internlån – och låna av sig själva.

– Pengarna vi får från staten ger oss goda förutsättningar att skapa trygghet och mer långsiktiga lösningar. Men vi har inte tid att vänta på att pengarna kommer in till kommunen, därför väljer vi den här lösningen för att kunna komma igång direkt, säger Peder Björk.

Men för att ta internlånet tvingas de utöka ramen för den typen av lån. I dag är gränsen på 31 miljoner. Det måste mer än tredubblas – till 107 miljoner.

– Det är inte säkert att vi kommer behöva använda alla de pengarna, men vi skapar i alla fall det ekonomiska utrymmet för de utgifterna.

I dag finns ungefär 220 ensamkommande flyktingbarn i Sundsvalls kommun. Under 2016 väntas den siffran växa till knappt 500.

Peder Björk välkomnar de blivande Sundsvallsborna.

– Vi ser det här som en investering för framtiden. Just här och nu är det en stor ansträngning givetvis. Men vi behöver fler som bosätter sig här. Förutom att skapa möjligheter för de som flyr vill vi ju att de ska stanna kvar.

I ett förslag till Finans- och näringslivsutskottet, som sammanträder den 15 december, ska de beräknade kostnaderna finansieras med internlånet. Ärendet ska sedan beslutas i kommunstyrelsen och till sist i kommunfullmäktige den 25 januari, 2016.

Mer läsning

Annons