Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska Sundsvall växa

/
  • Enligt en ny rapport från teknikkonsultföretaget WSP räknas Sundsvall just nu som en av Sveriges mest

Sundsvall har halkat efter i intresse hos byggherrar.
Nu ska kommunen vända på alla stenar.
– Vi har inte varit en självklar ort för investerare, trots att vi har alla möjligheter, säger fastighetsstrategen Hans-Åke Oxelhöjd.

Annons

I kölvattnet av den akuta bostadsbristen har kommunen nu påbörjat en förstudie – där ett stort antal intressenter inom bygg- och fastighetsbranschen ska djupintervjuas.

– Kliver man på flyget i Malmö eller Stockholm för att åka norrut och förränta sina pengar så har man inte landat i Sundsvall. I mars kommer vi förhoppningsvis att få en analys om vad som är i vägen. Vi kommer att försöka förändra det vi kan till det bättre. Vi kan inte konkurrera ut Malmö, Stockholm och Göteborg. Men vi kan bli ett naturligt val i Norrland, säger Hans-Åke Oxelhöjd.

Samtidigt visar nu prisnivåerna på bostadsrättsmarknaden i Sundsvall en spikrak kurva uppåt, enligt ny statistik från Svensk Mäklarstatistik.

– För enskilda individer påverkar det negativt. Men om priserna inte ökar i Sundsvall får vi aldrig i gång ett bostadsbyggande. Om vi ska bli 100 000 invånare till 2021 måste det byggas minst 250 bostäder per år, säger Hans-Åke Oxelhöjd.

Att ett flertal stora byggprojekt på sistone har kommit i gång i Sundsvall får nu bedömare att prata om en byggboom i Sundsvall.

– Vi ser att en förändring har skett under de senaste månaderna efter att Norra Kajen kommit i gång, säger Hans-Åke Oxelhöjd.

Enbart kommunkoncernens planerade upphandlingar i bygg- och fastighetsbranschen till 2021 beräknas hamna i storleksordningen tio miljarder kronor.

– Nu samlar vi marknaden för att de ska vara väl förberedda: Vi står inför ett angenämt problem - börja anställ personal, säger Hans-Åke Oxelhöjd.

Han fortsätter:

– Vi har ett jättestort inflöde av välutbildade människor från andra länder. Många är dessutom kanske byggnadsingenjörer. Det enda de inte kan är språket och svenskt regelverk.

Men i dag flyttar sju av tio utrikesfödda från Sundsvall efter fyra år, enligt kommunens senaste livsmiljöanalys.

Hans-Åke Oxelhöjd avslöjar nu för Dagbladet att det i samband med campusflytten från Härnösand finns planer på att bygga två extra våningar på en av Mittuniversitets nya byggnader:

– Vi kommer att förbereda plats för nya yrkesutbildningar i kommunal regi eller inom universitetet.  

Men det finns också risker med en byggboom.

– Jag är jätteorolig att vi får en överhettad byggbransch. Därför måste vi se till att det finns tillräckligt med personal, säger Oxelhöjd.

Mer läsning

Annons