Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska världsrekordet slås

/

Över 8000 personer beräknas delta i vad som tros bli världens längsta fackeltåg.
De som har möjlighet uppmanas ta med eget ljus.

Annons

En av de vikigaste punkterna inför rekordförsöket har varit att lösa logistiken för de som ska ta sig till och från Sundsvallsbron. För att undvika trängsel har man valt att ha olika påsläpp till bron.

– De som väljer att gå till bron måste komma upp via Haga och gångbron från Skönsbergsvägen. För de som tar bilen finns det markerade parkeringsplatser längs med Heffnersvägen, sedan tar man sig till fots längs med gångvägen som finns där, säger Anna Frisk, världsrekordsförsökets projektsamordnare.

Anna Frisk rekommenderar dock att så många som möjligt tar de aviserade bussarna för att undvika trafikkaos vid parkeringarna. Bussarna kommer att avgå från hållplats Åkanten vid Navet med start klockan 13.45. Avstigning blir vid Bragegatan.

– De som kommer med buss norrifrån från till exempel Timrå och Härnösand kan också gå av vid Bragegatan. Men ska man bli skjutsad av en förälder eller liknande så är det Bjälkvägen – Basgränd som gäller för avsläppning, upplyser Anna Frisk.

För personer med funktionshinder kommer det att finnas handikapparkeringar utefter den nya E4:an efter påfarten från Hefnersvägen.

Vad händer vid starten?

– Först kommer alla deltagare att få ett band runt handleden innan de delas in i grupper om 50 personer. Sedan går man fem och fem i en strid ström på gångbanan över bron.

– Det är viktigt att alla följer funktionärernas anvisningar och att ingen bryter sig ut ur ledet för att fotografera eller liknande. Annars riskerar vi att inte bli godkända av Guinness World Records, säger Anna Frisk.

Inför världsrekordsförsöket har arrangörerna köpt in 4 500 batteridrivna ljus som ska delas ut till deltagarna. Men då antalet anmälningar börjar närma sig 7 000 så uppmanar Anna Frisk så många som möjligt att ta med sig ett eget batteridrivet tärnljus.

– Jag förstår om det finns de som tycker att det är trist att man inte får använda levande ljus och facklor, men det beror på säkerheten. Det kommer att vara alldeles för trångt på bron för att det skulle fungera, säger hon.

Efter målgången vid det södra brofästet kommer det att finnas bussar som tar deltagarna tillbaka till parkeringen och Navet.

– Av säkerhetsskäl kommer det inte vara tillåtet att gå tillbaka över bron, utan det är bussar som gäller, upplyser Anna Frisk.

Mer läsning

Annons