Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så skyddar du dig mot mygg i sommar

/

Efter en regnig vår och en fuktig sommar är det nu perfekta förutsättningar för mygg. Men det finns ett par enkla knep för att hålla blodsugarna borta.
– Med ljusa och vida kläder blir man inte lika populär, säger myggexperten Jan Lundström.

Annons

Myggsäsongen är i full gång och lämnar du stadsmiljön är chansen stor att det finns gott om de små blodsugarna.

– Det har varit ovanligt bra förutsättningar för mycket mygg i år, säger Jan Lundström som är bekämpningsledare på biologisk myggkontroll.

För att undvika att bli helt sönderbiten på semestern är klädseln viktig att tänka på.

– Stickmyggor gillar inte ljusa underlag. Har du ett par mörka och tighta byxor så kommer de söka sig dit och bita igenom. Men har du ett par vita och vida byxor kommer färre att söka sig dit och det blir svårare för myggen att bita igenom, säger Jan Lundström.

Kläder som täcker hela kroppen är också viktigt, främst ben och fötter ska man täcka då myggen gärna söker sig dit.

Många använder sig av diverse produkter för att hålla myggen borta, då finns det vissa saker på innehållsförteckningen som är bra att titta efter.

– Myggmedlet ska innehålla minst 20 procent av ämnet Deet, Dietyltoluamid. Då är det en effektiv produkt, säger Jan Lundström.

Att hålla sig till stadsmiljöer är än så länge ett bra sätt att undvika mygg på, men enligt Jan Lundström kan det förändras.

– Det finns en art av stickmyggor, som är på väg upp genom Europa, som trivs i stadsmiljöer. När den kommer hit kan vi förvänta oss mycket mygg även i städer, säger han.

Varför vissa personer är mer populära bland myggen än andra är en fråga som forskarna inte riktigt kan besvara. Men vissa faktorer har man hittat, myggen dras främst till en lukt vi människor inte känner.

– Doften av koldioxid dras de väldigt starkt till. Dofter är väldigt viktigt för myggen, men sen är det svårt att svara på exakt vad som attraherar dem, säger Jan Lundström.

Även hur mycket vi reagerar på ett myggbet brukar skilja sig från person till person. För vissa kliar det i veckor medan andra knappt märker att de blivit bitna. Det beror på hur vant kroppens immunförsvar är mot myggbett.

– Äldre personer brukar till exempel inte reagera lika mycket som barn, det går alltså att bli härdad mot myggbett. Men sedan kan det skilja sig från person till person, säger Jan Lundström.

Jan Lundström är tydlig med att det bara finns ett bra sätt att behandla myggbett på.

– Man sätter på sig handskar och håller händerna bakom ryggen. Klia absolut inte, och att "kryssa" myggbeten som vissa försöker med fungerar inte heller, säger han.

Mer läsning

Annons