Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så slår ishalkan i Sundsvall

/

Ishalkan har slagit till mot Medelpad med full kraft.
Resultatet är fler frakturer än normalt, inställda bussturer och fullt jobb för kommunens gatuavdelning.
– Det har varit en exceptionell situation för oss, säger Peter Eriksson, tf trafikchef hos Nobina i Västernorrland.

Annons

Det var i tisdags som ett snabbt väderomslag innebar stora problem i Sundsvall.

Busstrafiken lamslogs under några timmar och Din Tur stoppade alla bussturer.

– Att vi ställer in all busstrafik är väldigt sällsynt, men vi uttryckte vår oro i ett mail till kommunen redan på morgonen samma dag. Nu blev situationen extrem, säger Peter Eriksson.

Efter det har läget blivit betydligt bättre och de inställda turerna färre, men det har rapporterats om inställda bussar i Matfors, Alnö och Njurunda.

– Vi har tvingats ställa in fem turer i hela Västernorrland i dag och det ser helt okej ut även om det aldrig är bra med inställda turer. Men tyvärr är det svårt att göra något åt vädrets makter, säger han.

Känner du någon oro inför fortsättningen?

– Det kommer inte att bli samma omfattning som i tisdags. Samtidigt beror det på hur vägarna ser ut när det fryser om det ligger svallis eller inte. Sedan är det förstås viktigt att det sandas på gatorna så att sanden fryser fast. Då blir det en bra yta på vägen.

Sonny Andersson, vägingenjör på kommunens gatuavdelning, har haft fullt upp de senaste dagarna att se till att vägarna sandas.

– Vi har bra koll på läget för tillfället. Det är främst de mindre vägarna där det varit problem som på Alnö till exempel. Men där har vi två sandbilar som går för tillfället, säger Andersson.

Hur mycket sand har det gått åt de senaste dagarna?

– Vi behöver fylla på våra lager nu och jag skulle tro att vi gjort av 2000 ton sedan i tisdags. Varje bil lastar tio ton och det innebär att vi skickat ut 200 lass och nu har vi fått fylla på lagren.

Ishalkan har även inneburit att Sundsvalls sjukhus fått mer att göra de senaste dagarna.

– Jag har ingen statistik, men min personal har sagt att det kommit in flera personer som har ramlat de senaste dagarna. Så är det alltid när det blir så här snabba väderomslag, säger Katarina Lindberg, enhetschef på akuten.

Vad är vanligaste typen?

– Handledsfrakturer är nog det vi ser mest av.

Vad kan du ge för råd?

– Broddar är bra och något jag råder folk att använda.

Mer läsning

Annons