Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så sparar du dina slantar

/

Annons
Så sparar du dina slantar

Stockholm (PM)

Med flera miljoner att spara radas alternativen upp som ett pärlband - men hur är det om man har en betydligt lägre summa att sätta undan? Vad finns det för alternativ för småspararen i dag?

De flesta har inte miljoner att sätta undan och de som har det har vanligtvis också råd att köpa sig de bästa placeringsråden. Men för den vanlige småspararen som kanske har 10 000 kronor att sätta av - var ska man göra av dem?
Familjeekonomen Ann-Sofie Magnusson på Ikanobanken har inte smarta klippare med många miljoner som målgrupp.
- Jag vill ge råd och tips så att även de som har litet pengar får ut så mycket som möjligt av det de har, säger hon.
I ärlighetens namn är det i dag många som inte kan spara alls - det är svårt nog för många hushåll att gå runt.
- Har man ingen buffert och stora bolån tycker jag att det är en varningsklocka att se över sin ekonomi. Räntorna kommer att stiga på sikt. Då kan ett par hundralappar varje månad till ett sparkonto utgöra ett första sparande för att i alla fall på sikt få en buffert för oförutsedda utgifter, säger Ann-Sofie Magnusson.
- Det beror på den egna situationen. Finns det redan en buffert och ett bra pensionssparande? Är bolånen höga kanske ett amorterande är bättre. Har man ingen buffert skulle jag direkt sätta de 10 000 kronor på ett sparkonto så att de blir lättåtkomliga i nödfall.
Men om man nu har 10 000 kronor som man kan tänka sig att sätta av en stund, så finns det en hel del alternativ.
- Kan man tänka sig att avvara pengarna i låt säga fem år kan exempelvis aktiefonder vara intressant. Jag rekommenderar att man sprider risken genom att fördela pengarna i flera breda aktiefonder. Indexfonder är bra för de har låg avgift men tror man att en viss förvaltare ska slå index kan det vara värt en högre avgift. Framtida utveckling är svår att förutse och det finns inte något som säger att en aktiv förvaltning slår indexfonder, säger Ann-Sofie Magnusson.
Om man absolut inte vill spela med kapitalet?
Är man väldigt orolig över att riskera pengarna kan man välja en aktieindexobligation. Väljer man en utan överkurs kan man också satsa på lite mer speciella marknader såsom Kina eller Indien om man tror att det kommer att gå bra där. Det man riskerar är ju avkastningen - pengarna får man tillbaka minus eventuellt courtage, säger Ann-Sofie Magnusson.
- Väljer man överkurs, säg en aktieindexobligation för 10 000 så betalar man 11 000 men då ska man vara medveten om att den tusenlappen kan ryka om det går dåligt.
Hur intressant är det med bundet pensionssparande nuförtiden?
Det kan vara en bra affär om man tjänar över 26 080 kronor per månad och därmed betalar statlig skatt. Men annars är det en dålig affär i dag, säger Ann-Sofie Magnusson.
- Det finns många osäkerhetsfaktorer i dag både vad gäller hur kommunalskatten utvecklas och framförallt har det talats om att avkastningsskatten kan komma att höjas. Då kan det bli en riktigt dålig affär.
Alla dessa mer eller mindre privata alternativ som Akelius fonder och höga räntor hos låneinstitut - är det något att satsa på?
- Det finns många bra sparalternativ i dag. Personligen hade jag inte valt Akelius eftersom det sparandet inte omfattas av den statliga insättningsgarantin, säger Ann-Sofie Magnusson.
- Det finns en hel del nya aktörer på marknaden som omfattas av insättningsgarantin. Enda haken med dem är väl att de inte alltid är öppna för insättning. Men annars är de intressanta som sparalternativ.
Se till avgifterna - det är oftast de som äter upp avkastningen.
- Var noga med att inte bara titta på avkastningen - kontrollera även avgifter. Jag tycker inte att man ska behöva acceptera uttagsavgifter exempelvis - då kan man lika gärna välja någon annan att spara hos, säger Ann-Sofie Magnusson. (PM)

Jonas Larsson-

Faktarutor:

Fakta

-Alla behöver en buffert
Bufferten behövs för att klara av oförutsedda händelser utan att behöva låna. Bufferten tycker jag att det är enklast att bygga upp genom att ha en autogiroöverföring på den summa man kan avvara varje månad till ett sparkonto med bra ränta och utan uttagsavgifter.
-Leta upp bästa alternativet och pruta
Genom att hitta de mest prisvärda alternativen får du större möjlighet att leva gott till en lägre kostnad än om du bara handlar varor och tjänster utan att bry dig om vad saker och ting kostar.
-Amortera
Att ha lån är naturligt i vissa skeden i livet och den som både sparar och amorterar får handlingsfrihet. Prioritera amortering av lånen med hög ränta.
-Målsparande
De pengar du behöver de närmsta fem åren sparas också lämpligast på ett sparkonto med hög ränta och utan uttagsavgifter.
-Bygg vidare genom att spara i fonder
När bufferten känns tillräckligt stor och för pengar som du kan avvara mer än fem år rekommenderar jag att du autogirosparar månadsvis i aktiefonder. Välj ut några breda aktiefonder med låg avgift.
-Fasträntekonton eller aktieindexobligationer
När du sparar i fasträntekonton eller i aktieindexobligationer krävs en större insats än den som krävs för månadssparande i aktiefonder. Då får du spara ihop till en summa på ett konto först och sedan flytta pengarna till den sparform du egentligen vill ha.
-Leva gott
Det är viktigt att spara inför framtiden men det är också viktigt att du unnar dig att leva gott under hela livet, säger Ann-Sofie Magnusson Ikanobankens familjeekonom (PM)
-
Den svenska insättningsgarantin
Garantin innebär att kunders insättningar på konto i banker, kreditmarknadsföretag och i vissa värdepappersbolag skyddas. Garantin gäller för de flesta typer av konton.
- Insättningsgarantin gäller endast när en bank, ett kreditmarknadsföretag eller ett värdepappersbolag har försatts i konkurs.
- Ersättningen är maximalt 250 000 kronor per kund och institut.
- Insättningsgarantin hanteras av Insättningsgarantinämnden www.ign.se (PM)-

Bildtexter:

penart0511_1.jpg
Om man inte har någon ekonomisk buffert alls är ett tips att börja se över sin ekonomi. Även med en liten inkomst finns det oftast em möjlighet att spara.
Foto Stefan Gustavsson/Scanpix

Mer läsning

Annons