Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så stor blir tidsvinsten

/
  • Start i Myre centrum för STs testteam. Birgitta Strandh körde nya E4 och Jan Olby den gamla.
  • ST testade att köra de gamla och nya E4-sträckningarna för att se hur stor tidsvinsten är för sundsvallsborna med nya E4. B
  • Magnus Lundberg, projektchef E4 Sundsvall.

Bron är invigd med pompa och ståt. För första gången kan nu sundsvallsbor och andra bilister njuta av den tidsvinst som E4-projektet innebär. ST:s team gjorde ett test för att se exakt hur stor tidsbesparingen blir.

Annons

ST:s reportrar Jan Olby och Birgitta Strandh startade i var sin bil från Myre centrum strax söder om Njurunda där den nya E4-sträckningen börjar. Målet var Nordichallen på Gärdet.

I bilarna har kameror riggats, så att bägge bilarnas resor dokumenterades i sin helhet. Jan Olby körde gamla E4 med stopp för rödljus, begränsade omkörningsmöjligheter och lägre hastigheter. Birgitta Strandh körde nya E4 och bron, utan rödljus, dubbelfiligt och högre hastigheter.

När det gäller tidsvinsten så har Trafikverket har gjort otaliga kalkyler på sträckan.

– 20 minuter i högtrafik är tidsvinsten. Det innebär att med den nya vägen med 110 km/h så ska det ta 12 minuter på nya E4 och på den gamla 32 minuter, berättar Magnus Lundberg och fortsätter:

– Det är nedsatt på nya bron till 80 km/h nu. Det ska bli 110 sedan men det är nedsatt under första perioden tills dess att sundsvallsborna lärt sig hitta med skyltar och trafikplatser, säger Magnus Lundberg.

Den nedsatta hastigheten kan förklara att det tog 15 minuter för ST-bilen som körde nya sträckan över bron, och inte 12 som Trafikverket beräknat. En kvart senare anländer ST-bil nummer två, med Jan Olby bakom ratten.

– Jag har inte stannat vid något rödljus för det har varit väldigt lite trafik, säger Jan Olby efter att ha parkerat bilen.

Det tog 5 minuter att köra nya sträckan och 29 minuter att köra den gamla E4:an.

Det blev 15 minuters tidsvinst, vad säger du om det?

– Ja det var jättebra, det är ganska mycket, kommenterar Magnus Lundberg.

Mer läsning