Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så vill M styra Sundsvall

/
  • Rött eller blått? Toppkandidaterna till posten som kommunstyrelsens ordförande talar om tydliga skiljelinjer i hur de vill styra Sundsvall.

Nuvarande kommunalrådet Jörgen Berglund (M) fruktar en återgång till "ett gammalt gråsosse-styre".

Annons

Toppkandidaterna är eniga om Sundsvalls största utmaning – jobben.

Men det finns tydliga skiljelinjer: Jörgen Berglund vill ha mer "valfrihet".

Vilka är Sundsvalls största utmaningar just nu?

– Det är hur vi ska få fler människor i arbete. Fler måste jobba om vi ska kunna ta oss an den utmaning vi står inför med en åldrande befolkning. Vi är på väg åt rätt håll, men ligger fortfarande lite efter om vi tittar generellt för riket.

Vad är det för val som Sundsvallsborna står inför i morgon?

– Jobben. Vill man ha en kommunledning som förstår att jobben i första hand växer bland de privata företagen? Vi har lyft företagsfrågan rejält och har förslag på åtgärder för att skapa förutsättningar för att jobben ska bli fler. Där vi driver på har Socialdemokraterna arbetat aktivt emot, innan de har tvingats inse att exempelvis Näringslivsbolaget är väldigt bra för Sundsvall.

Vad är det för Sundsvall som den nuvarande majoriteten lämnar efter sig?

– Vi har ett bättre företagsklimat. Arbetslösheten är lägre nu än när vi tog över. Skolresultaten är bättre, men fortfarande långt ifrån där vi ska vara. Där Socialdemokraterna inte byggde en enda bostad genom Mitthem (kommunalt fastighetsbolag, reds. anm) förra mandatperioden – kan jag summera 267 stycken. Dessutom har vi aldrig haft så stora infrastruktursatsningar i Sundsvall som under den borgerliga regeringen.

Finns det något misslyckande från er sida i kommunledningen?

– Vi har inte kommit tillrätta med ekonomin i socialnämnden. För mig är det en väldigt klen tröst att det har varit så år efter år, jag är inte intresserad av att skylla på att sossarna var sämre, eller lika dåliga. Vi måste ta ansvar för vårt och där har vi inte lyckats.

Vilka frågor har du personligen varit mest engagerad i den här mandatperioden?

– Jag har själv varit en aktiv part i säljsamtal där vi har presenterat vad Sundsvall kan erbjuda, vilket exempelvis har lett till etableringar av SEB och Comhem. Förutom jobbfrågan har jag varit väldigt engagerad i att få igång bostadsbyggandet, som vi äntligen kan se komma igång.

Hur vill du styra Sundsvall?

– Jag vill fortsätta arbetet som vi har påbörjat för ett bättre företagsklimat. Blir jobben fler finns också mer resurser till skolan. Vi kommer fortsätta ha en kommunal vård, skola och omsorg. Men jag vill absolut återuppta det vi påbörjade under mandatperioden och öppna upp för att fler aktörer ska kunna bidra där kommunen i dag är ensam utförare.

Hur ser du på vinster i välfärden?

– Jag tycker det är självklart att man ska få göra vinst. Men det betyder inte att vinst ska göras på bekostnad av kvalitet.

Finns det något som ni, inom partiet, inte tänker fortsätta med nästa mandatperiod?

– Vi ska inte fortsätta sitta i minoritet. Vi måste bilda ett majoritetsstyre i Sundsvall.

Vad blir följderna om Socialdemokraterna får störst inflytande efter valet?

– Jag tror att företags- och jobbfrågorna kommer hamna i skymundan. Då skulle vi vara tillbaka till en avsaknad av förståelse för att det blir välfärd när företag anställer människor. Skolan kommer fokusera på andra saker än att eleverna faktiskt ska lära sig något. Jag påstår att vi nu är i en positiv spiral med en levande stadskärna, men jag tror det kommer brytas om vi återgår till ett gammalt gråsosse-styre. Inget parti har svaret på alla frågor. Socialdemokraterna lever i det förgångna när det var ett 50 procents parti.

Morgondagens vinnare avgörs i tuffa förhandlingar.

Mer läsning

Annons