Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkerheten allt viktigare för byggjobbarna

Byggarbetara hör till de mest utsatta yrkesgrupperna. Fall från hög höjd är en av de otäckaste riskerna. Men säkerheten blir hela tiden bättre.

Annons
De vanligaste olyckorna är små. Det kan röra sig om fall från arbetsbock och en stukad fotled.
De riktigt allvarliga olyckorna är mer sällsynta. Men många i branschen känner någon som drabbats.
Det var en olycklig historia för två år sedan då en arbetskamrat fick en skivhiss i nacken. Han fick en whiplashskada och är långtidssjukskriven, berättar byggjobbaren Magnus Ragnarsson.
Leif Löfqvist, som är facklig förtroendeman och arbetar en del med säkerhetsfrågor, minns två mycket svåra olyckor när sjukhuset i Sundsvall byggdes under 70-talet. Han blev själv vittne till hur en man som skulle klättra ner från en kran föll och fick mycket svåra skador.
Vid samma bygge inträffade en dödsolycka, då ett valv rasade.
På den tiden räknade man i kostnadsanalysen med att det skulle hända vissa allvarliga olyckor. Nu får inte sånt hända. Målet är egentligen noll skador, säger han.
Men det är svårt att gardera sig helt.
Skyddsanordningarna blir allt bättre, och genom utbildning har medvetenheten om riskerna höjts. Trots det händer det att saker går sönder eller att folk slarvar med säkerheten.
När något händer är det ofta i samband med att någon säger \"Jag ska bara fixa det här lite snabbt\", konstaterar Leif Löfqvist.
Magnus Ragnarsson håller med.
Det största problemet är stressen, som kan innebära att folk genar, säger han.
Han tycker det känns tryggt att vara anställd vid ett stort byggföretag som NCC, eftersom mycket resurser läggs på att förebygga olyckor.
Det talas i branschen om en skillnad mellan de stora och de små företagen. Riskerna sägs vara större hos de mindre arbetsgivarna. I tuff konkurrens kan det vara säkerheten man prutar på.
Men Magnus Ragnarsson och Leif Löfqvist tycker båda att arbetet blivit mycket säkrare genom åren. Olyckorna blir färre. De varnar däremot för arbetssjukdomar, typ förslitningsskador.
Det är ett tungt fysiskt jobb. Få klarar sig till 65 års ålder, säger Magnus Ragnarsson.

Mer läsning

Annons