Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete i skolan ska ge framtida tekniker

Lärare från universitetet som hälsar på i gymnasiet och undervisar. Eller gymnasielärare på högstadiet.
Så ska natur- och teknikintresset hos elever vårdas, vilket i framtiden ska trygga och utveckla regionens näringsliv.
Det hoppas skola och industri efter en konferens.

Annons
I två dagar har ett par hundra personer från industri, förvaltning, grundskola, gymnasium samt Mittuniversitetet nyligen talat om hur man skapar världens bästa regionala utbildningssystem.
Många vill försöka minska kunskapsglappen mellan skolans stadier, där mycket elevintresse falnar. Om lärare från högre stadier då och då dyker upp i skolsalen hos lägre blir både elever och lärare medvetna om vad som förväntas i framtiden.
Men utbildning får ett värde först när den omsätts i arbetslivet. Man måste öka samverkan mellan utbildning, industri och offentlig versamhet, säger Lars-Åke Lindström från Metso paper.
Liknande träffar och konferenser har hållits sedan 90-talets slut. Och kanske har insatser som kemipyssel på universitetet för lågstadiet och tekniktävlingar för årskurs åtta börjat ge resultat.
Vi ser att intresset för naturvetenskap och teknik ökar på gymnasiet. Även om det i dag finns arbetslöshet bland akademiker så vet vi inte hur det ser ut om tio eller tjugo år. Bara med välutbildade människor kan vi hitta nya tekniska lösningar och produkter, säger Lars-Åke Lindström.

Mer läsning

Annons