Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämsta lönerna i Sverige gör att sjuksköterskor flyr

/
  • – Landstinget Västernorrland säger till oss att man vill vara den mest produktiva enheten i hela Sverige som bedriver vård i framkant. Men man vill betala de sämsta lönerna, säger Oskar Malker, anestesisjuksköterska på Sundsvalls sjukhus.

Sjuksköterskorna får sämst lön i Sverige i Landstinget Västernorrland.
Samtidigt är arbetsmiljön en av de i särklass tuffaste.
Det bidrar till att 25 narkossjuksköterskor nu säger upp sig på Sundsvalls sjukhus.
En av dem är Oskar Malker.

Annons

– Vi har försökt påtala att vi ligger jättelågt och att ni måste höja våra löner för att komma upp mot riksgenomsnittet. Men vi blir inte lyssnade på och då måste man göra såna här enskilda aktioner från enskilda individer, säger Oskar Malker, anestesisjuksköterska på Sundsvalls sjukhus.

Landstinget Västernorrlands stora problem med överbeläggningar, korridorvård, neddragningar av vårdplatser och inställda operationer hänger intimt samman med bristen på sjuksköterskor.

– De låga lönerna är huvudorsaken till att man inte lyckas rekrytera. Jag menar, tänk dig jobbannonsen. Kom och jobba hos oss, vi har de sämsta arbetstiderna, med de sämsta lönerna och vi vill ha den högsta produktionen, säger Oskar Malker.

Själv är han en av 25 anestesisjuksköterskor på Sundsvalls sjukhus som säger upp sig i protest mot de låga lönerna. Löneutvecklingen i Landstinget Västernorrland för sjuksköterskor (exklusive chefer) är bland de lägsta i landet med ett lönelyft på 2,6 procent. Bara två landsting har haft sämre siffror och snittet låg förra året på 4,1 procent.

Sjuksköterskorna (exklusive chefer) har i Landstinget Västernorrland har en medellön på 28 335 kronor, vilket är lägst i Sverige och tre tusen kronor mindre än i Stockholm

Oskar Malker hänvisar till att nyutexaminerade sjuksköterskor i Landstinget Västernorrland får 25 000 kronor i månaden plus 2 000 kronor under två år för att betala av studielånet.

– Det innebär att nyutexaminerade sjuksköterskor har en lön på 27 000 kronor och jag tror ingen kommer att acceptera att bli av med 2 000 om två år, säger Malker.

Samtidigt har anestesisjuksköterskorna en medellön på 28 300 kronor, vilket innebär en högst marginell löneutveckling. Den kompetenstrappa som landstinget erbjuder sjuksköterskorna menar Malker gagnar för få och ger för lite pengar i plånboken.

– Enda sättet att inte acceptera det här budet var att säga upp sig, säger Malker.

Även om det var med stor inre stress som många säger upp sig berättar Malker hur många nu erbjuds 42 000–53 000 kronor i månaden av bemanningsföretag.

– Men jag hoppas att arbetsgivaren känner att de behöver narkossjuksköterskor och ha oss anställda och lägger krut på att fixa till arbetstider och i första hand lön för att kunna rekrytera och behålla oss, säger Oskar Malker.

Han tror att fler grupper av sjuksköterskor på sjukhuset kommer att säga ifrån.

– Jag tror att det kommer att komma både när det gäller löneläget men framför allt tjänstgöringen varannan helg som man lider av på vårdavdelningarna. Att jobba varannan helg är väldigt svårt att få att gå ihop med ett socialt liv, säger Oskar Malker.

Argumentet att det saknas pengar är inget som sjuksköterskorna köper.

– Var kommer i så fall de här pengarna till bonusar i från (65 000 kronor för att sälja fyra semesterveckor). Och varifrån kommer pengarna till stafettsjuksköterskor ifrån när de måste bedriva sin vård? säger Oskar Malker.

Mer läsning