Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saneringen har börjat

/
  • Total förödelse. I går fanns här ett tak, som nu är nerbrunnet. Kvar är resterna och sotet, som ska fraktas bort så att de boende kan flytta in utan risk för ras och utan att behöva känna stickande branddoft.
  • Micke från TotalSanering har fullt upp nu i några dagar. Här i trappuppgången där branden startade.
  • Esma Zverko skyndar sig att samla ihop de viktigaste kläderna och filtar till bebisen, under några minuter. Utanför väntar bebisen i sin vagn, vaktad av storasyster.
  • Taket måste rensas från allt bråte, det ska göras alldeles rent.
  • Aina Hägglund tar en paus i arbetet med att sanera de rökskadade lägenheterna efter storbranden i Skönsberg på måndagen.
  • Hon har ingen annanstans att ta vägen. Erika Valderama med dottern Keilie är bara en av alla de som kom till Mitthems informations möte igår - lokalen var sprängfylld, av människor och frågor om vad som händer härnäst.
  • Erika Valderama med sin dotter Keilie, får några tröstande ord av pojkvännen Clint i samlingslokalen som upprättats för de som blivit hemlösa efter branden.

Under tisdagen påbörjades saneringen vid det brandskadade huset på Gillbergsgatan. Samtidigt fick flera av hyresgästerna tillåtelse att gå in i sina lägenheter för att hämta viktiga tillhörigheter.

Annons
I går en färgsprakande eld och tjock svart rök. Idag är huset grått, sotigt och överallt ligger nedfallna takplåtar och slangar och sladdar från saneringsfirman.
Först av allt rensas taket från all gammal bråte. Det ska skalas ner till bara betongen. Dels för att minimera rasrisken, men också för att få bort den besvärande röklukten som ligger tung över hela området också dagen efter den stora branden.
Ifrån huset mitt emot kikar nyfikna grannar över till andra sidan.
Utanför avspärrningarna står nyfikna och boende som undrar när de ska få flytta hem, eller om de får hämta sina saker. Många är skeptiska till att saneringen ska gå som fort som en vecka.
Arbetsledaren från TotalSanering, Anders Lodén, förklarar hur saneringen går till.
Först river vi taket, dvs allt som finns ovanför betongvalvet. Under tiden måste området runt om spärras av så det är viktigt att hyresgästerna respekterar våra avspärrningar.
Därefter använder vi kemikalier för att få bort lukten. Dels en form av ozon som bryter ner eller äter upp de partiklar som orsakar lukten.
Ozon är en mycket giftig gas och när den används är det mycket viktigt att inga människor finns i närheten. Men den fungerar, och lukten ska försvinna även från textilier som soffor och mattor, försäkrar Anders Lodén.
Vi använder också en metod som kallas froggning. Då använder vi något som kan liknas vid en rökmaskin som sprider en dimma över hela lägenheten, och tar bort sot och andra partiklar.
Kemikalierna klara inte jobbet alldeles själva.
Saneringsfirman måste också använda sig av handkraft för att torka av ytor som golv, tak och väggar som sotats ner. Redan på torsdag väntas den som bor i uppgång nummer 16 kunna flytta hem. Övriga hyresgäster får vänta till någon gång under nästa vecka. Tre lägenheter brandskadades, och där är det mycket osäkert när hyresgästerna får flytta tillbaks.

Mer läsning

Annons