Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saneringen i Essvik-Nyhamn kommer att dröja

Kalk, kisaska och arsenik, bland annat. Många kubikmeter gamla miljögifter ligger i vatten och mark vid Essvik-Nyhamn. I går inspekterade miljöinspektör Lena Ericsson området.

Annons
Cisterner med miljöfarliga ämnen som blivit lämnade på en oskyddad yta i Essvik-Nyhamn, är en av många saker som gjort att platsen tillhör de fem mest förorenade i länet.
Vems behållarna är står oklart, och det är också därför avfallet finns kvar.
Men däremot är det ju helt klart att det var fastighetsägarnas ansvar, som vi ser det. Vi har uppgifter om att det är representanter för fastighetsägarna som har ställt dit de här sakerna, säger miljöinspektör Lena Ericsson.
Fastighetsägarna, som är Nyhamn Invest, har gått med på att flytta behållarna och i går inspekterade Lena Ericsson området.
Hon ville få bekräftat att containrarna var flyttade och kolla hur marken såg ut och var avfallet fanns nu.
Det fanns ingen från Nyhamn Invest på platsen, så vi kunde inte få bekräftat var företaget ställt containrarna, men de var flyttade. Vi kunde inte heller se om marken där de stått var förorenad eftersom det fortfarande låg snö över, säger hon.
Kommunen har också ställt krav på att fastighetsägarna ska transportera bort avfallet och undersöka om marken blivit förorenad, men de kraven har bolaget överklagat till länsstyrelsen.
En annan sak Lena Ericsson ville kontrollera var om kalkmassorna fanns kvar. Under hösten uppstod nämligen en tvist mellan företaget Nordkalk och Nyhamn Invest om vem som bar ansvaret för att städa ur den kalk som förvarats i en lokal på industriområdet.
Nyhamn Invest hävdar att det var Nordkalk som ägde kalken och bar ansvaret. Nordkalk hävdar att de aldrig avtalat om detta. Vår uppfattning är att Nyhamn Invest till slut lastade ur kalken ur magasinet och då bär de ansvaret för den, säger Lena Eriksson.
Dock har Nordkalk erbjudit sig att komma och köra bort kalken utan kostnad för Nyhamn Invest, men de får inte tillåtelse komma in på området.
Även om flytten av containrarna var ett steg i rätt riktning så verkar det dröja länge till innan man kommer kunna börja sanera på riktigt.
Enligt lagen behöver inget företag stå för saneringskostnaderna om miljöföroreningarna är gjorda innan 1969. Därför håller man på att sammanställa en studie som ska visa vilka föroreningar som är gjorda innan 1969, för att se om staten kan betala saneringen. Studien förväntades först bli färdig under hösten 2004 men har blivit försenad.
Det kommer ju inte bli någon sanering i år i alla fall, det är helt klart. Vad som händer 2006 och 2007 återstår att se. Man vet ju aldrig om det kommer finnas pengar i statens kassakista för att sanera, säger geologen Hans Lyman, miljökontoret.

Mer läsning

Annons