Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänghimmel som stilfull slöja

Stolsdynor och duschdraperier blev till toppar och kjoltyg.
Visst kan man använda mer än bara vanliga tyger när man ska sy kläder. Det bevisade mode- och designeleverna under en visning i Ikanohuset i går.

Annons
Sanna Mattssons brudklänning bestod av tyg från en filt, en sänghimmel och gardiner. Blomsterbuketten och tiaran är också tillverkade av material från IKEA.
Jag skulle nog kunna gifta mig i den här klänningen, bara det inte vore på sommaren. Då skulle det nog bli för varmt med tyget från filten, säger hon.
I ett samarbete mellan varuhuset och eleverna från årskurs två på Västermalms hantverksprogram, har det konstruerats kläder av allt från filtar till en sänghimmel.
Det här speglar modet år 2020. Så här kan det se ut i framtiden, säger läraren Sara Björkbacka.
Under projektarbetet har det skissats och designats, men att sy kläderna har bara tagit två veckor.
Såväl mannekängernas make up som koreografin till den effektfulla visningen präglades av nytänkande och uppfinningsrikedom. Under finalen drog eleverna nytta av rulltrapporna intill scenen, och när de spred ut sig på trappstegen fick publiken en överskådlig bild av de konstfulla kreationerna.
Det här bevisar att man inte bara behöver använda tyg på metervara från tygaffärerna när man gör kläder, säger Sanna Mattsson.
Klasskamraten Amanda bär en festklänning som sprakar av färg och som delvis består av plastmaterial. Även den kanske kan bli något varm och tät på sommaren.
Enligt Sanna var brudklänningens korsett svårast att få till.
Det var lite pillrigt och jag fick göra om flera gånger. Man måste vara väldigt noggrann, säger hon.
Kaisa Karlman är lärare i design och sömnad.
Alla i gänget är suveräna att jobba med. De är väldigt olika som individer men mycket kreativa och duktiga, säger hon.

Mer läsning

Annons