Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sängplatser till hemlösa tiggare

/

Här träffas frivilliga på Slink In för att kraftsamla mot tiggarnas akuta situation.
Samtidigt meddelar kommunen att ett härbärge ska upprättas.
– Det är bråttom. Människor riskerar att frysa ihjäl i vinter, säger Bodil Hansson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Annons

I måndags berättade Dagbladet om höggravida Monica Stangaciu, 19, som blev utslängd från järnvägsstationen varje natt – tills en privatperson donerade en husvagn.

Uppskattningsvis försörjer sig mellan 20 och 30 personer just nu som tiggare i Sundsvall. Flera av dem är hemlösa, andra lever ihoppackade i undangömda tältläger.

Nu griper kommunen in.

Enligt stabschefen Lennart Andersson kommer beslut att fattas inom kort om ett härbärge.

– Vi går mot kallare årstider. Vi har dragit i gång den här processen och försöker att genomföra det så snabbt som möjligt. Vi vill inte att folk fryser ihjäl, säger han.

Vart och till vilken kostnad är ännu oklart.

Ett alternativ är att kommunen hyr in baracker. De kan dock tidigast vara på plats inom några veckor.

– Det är en möjlig lösning att kommunen står för fastigheten och att ideella krafter sköter verksamheten, säger Lennart Andersson.

EU-medborgare får vistas i ett annat medlemsland i tre månader. Under den tiden saknar Sveriges kommuner ansvar för försörjningsstöd, men de är skyldiga att bistå med akut nödhjälp.

I dag träffades ett 15-tal frivilliga på Slink In, mötesplatsen för stans socialt utsatta, för att diskutera tiggarnas förhållanden.

– Vi har aldrig träffats så här förut. Vi får se vad vi kan åstadkomma, sa Jonathan Sandgren, från den kristna organisationen Street Aid.

Mer läsning

Annons