Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt hastighet på E14 ska rädda liv

Snart kan hastigheten komma att sänkas på E14.
Det är något som Vägverket har som förslag efter alla olyckor.
En åtgärd som inte alla tycker är tillräcklig.

Annons
På grund av att sträckan väster om Sundsvall är så pass olycksdrabbad är det flera oppositionspartier som uppvaktat regeringen beträffande problemet på Europavägen. Den senaste i raden av frågeställare är riksdagsledamoten Bertil Kjellberg (m) som undrar vad det finns för lösning på problemet.
I svaret på min fråga menar infrastrukturminister Ulrica Messing att Vägverket överväger att sänka hastighetsgränsen på E14 vid infarten till Sundsvall, men detta är ingen lösning, skriver han i ett pressmeddelande.
Han menar att de åtgärderna inte räcker och är inte alls tillfreds med regeringens handlande i frågan. Som Bertil Kjellberg anser är ett spel med människoliv där ekonomiska intressen i stället sätts i första rummet.
Bakgrunden till det är att regeringen tog de resurser som skulle läggas på att göra E14 säkrare och lade dem i Trollhättan.
Håkan Eriksson, vägingenjör på Vägverket mitt, bekräftar att diskussioner har förts om en sänkning av hastigheten på sträckan.
Det är ett antal vägar som varit på tal och ett av förslagen gäller E14 väst om Sundsvall, säger han.
Hastighetssänkningar kan rädda liv och ses därför av Vägverket som en av de åtgärder som skulle kunna bli aktuella. Närmare bestämt skulle sänkningen gälla 110-sträckan mellan Nacksta och Matfors. Den sträckan skulle i så fall få en hastighetsbegränsning på 90 kilometer i timmen året om. Som det är nu gäller bara den hastigheten under vintertid. Men enligt Håkan Eriksson är det inte bara att sänka hastigheten.
Det gäller att hitta ett förslag som accepteras, säger han.

Mer läsning

Annons