Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt skadestånd till våldtäktsoffer

Den 41-årige mannen överklagade domen i hopp om ett friande i nästa instans. Åklagaren tyckte att fängelsestraffet för våldtäkt och utpressning borde vara högre. Hovrätten har nu fastställt tingsrättens beslut, men minskat skadeståndsdelen med 35 000 kronor.

Annons
I februari dömdes mannen i tingsrätten. Han anklagades för att ha våldtagit en en ung kvinna och därefter ha pressat henne på pengar. Övergreppen videofilmades och mannen hotade att visa upp inspelningarna för kvinnans familj.
Rätten ansåg att mannen var skyldig och dömde honom till fyra års fängelse. Han skulle också betala 230 000 kronor i skadestånd till kvinnan.
I går meddelade hovrätten att de gör samma bedömning som tingsrätten i allt förutom skadesståndsfrågan. Hovrätten anser att mannen ska betala kvinnan 195 000 kronor. 41-åringen får stanna kvar i häkte tills domen vinner laga kraft. Ett eventuellt överklagande ska göras senast den 24 maj.
Kvinnan vistas nu på okänd ort. Hennes familj har sina rötter i Kurdistan och enligt åklagare finns det risk att hon utsätts för så kallat hedersrelaterat våld. Kvinnans släktingar förnekar att så skulle vara fallet.

Mer läsning

Annons