Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sannas egna ord blir fräck fanzine

/

Sanna Berg är tjugo år och började skapa sitt fanzine med namnet SannaMinaOrd när hon var 16 år gammal. Hon började på lokal nivå men har breddat sig inte bara inom sin egen kompiskrets utan även nationellt.

Annons
Sanna är feminist på heltid, heterosexuell, galet snygg och allmänt feminin. (För hur var det med våra fördomar egentligen) Unga har besökt henne på hemmaplan i huvudstaden och frågat henne om ögonblicket och hur produktionen till ett fanzine går till.

För tillfället vikarierar Sanna som lärare och ska till våren plugga genusvetenskap på universitet. Hennes skapande är produkten av den ilska som fått gro under sina år på högstadiet, en omgivning hon inte tycker att någon ska tolerera, därav skapades hennes kulturella fanzine. Sanna började med sitt fanzine våren 2003. I starten var hon helt begeistrad och producerade tre nummer på bara några månader.
Så pass effektivt har hon inte arbetat sedan dess. Anledningen till att hon började med ett eget fanzine var för att alla hennes kompisar gjorde egna, men alla var killar och gjorde dessa på sitt vis.
- Jag hade läst mycket fanzines av tjejer från andra ställen i Sverige och världen, kände mig grymt taggad och satte igång, säger Sanna.

Jag använder datorn till allt. Klipp-å-klistra tekniken är inget för mig men det ger ett grymt snyggt resultat för det mesta. Jag sätter mig vid datorn och spontanskriver in mina texter direkt på datorn. Därefter låter jag texterna vila någon dag och kommer sedan tillbaka till dom och utvecklar vissa resonemang och så. Jag föredrar att hålla texterna basic och brukar inte ändra speciellt mycket, säger Sanna. Fanzines har en mängd fördelar vs. veckotidningar, de är billigare, personligare, samt att den som gör fanzinet inte drivs av något pengaintresse. Det varierar hur lång tid det tar att skapa och sammanställa ett nummer och beror på hur mycket inspiration hon har för tillfället. Men det kommer minst en utgåva av Sanna Mina Ord per kvartal.

Det roliga med att göra fanzines är att de är väldigt samhällsanalytiska och oftast cruisar jag omkring på stan och betraktar människor. Är det något intressant antecknas det på typ kvitton. Att göra zines är inget för dig som är ute efter att tjäna pengar då Sannas budget är planerad för att gå plus minus noll. De senaste utgåvorna har tryckts på ett tryckeri vilket kostar en hel del men samtidigt så slipper man allt slit med att sortera papper, vika och häfta. Det höga utgifterna får kompenseras med höjt försäljningspris. Är man ett fullständigt nystartat fanzine är snyltkopiering på skolan en klassiker. Personliga kontakter, vänner lokalt och på nätet får uppgiften som distributörer. Det finns dessutom många distro-sidor som är exemplariska.

I dagens samhälle finns det så mycket som upprör mig och jag känner att jag måste ge utlopp för mina aggressioner. Därför gör jag fanzine istället för att starta upp grov kalabalik. Just nu är jag förbannad över vågen av utomhusvåldtäkter i Stockholm med omnejd. Hur samhället kontrar med en massa artiklar om självförsvar och hur kvinnor ska bete sig för att inte bli våldtagna. Dessa åsikter lägger över ansvaret på kvinnorna istället, vilket är fel då det är mäns ansvar att sluta våldta, säger fröken Berg. Hon menar att det borde vara en mänsklig rättighet att kunna gå ute vilken tid på dygnet, i hur lite kläder som helst utan att bli våldtagen. Men hennes zine består inte bara av progressiva samhällsanalyser. Den innehåller en massa kunggrejer, bland annat intervjuer och recensioner med aktuella artister, främst inom genren hiphop.

Hennes engagemang för genusfrågor är lika livsnödvändigt för henne som att äta mat och dricka vatten, ett måste helt enkelt. Hon kan inte sitta passiv och titta på medan de genomträngande genusnormerna gror sig stabilare. Folk har en väldigt skev bild av feminister och ser enbart stereotypen. Men man kan vara feminist på tusen olika sätt och enda åtgärden för att bryta mönstret är folkbildning.
Sanna anser att begrepp och uttryck som att kvinnor och män är biologiskt olika är skitsnack. Hon menar att människan istället präglas av sin omgivning och förväntningar som finns på en som tjej slash kille.
Själv är jag väldigt kvinnlig på många sätt, men samtidigt oerhört manlig genom min humor och mitt sätt att uttrycka mig, säger Sanna bestämt.

Det är huvudsakligen att få feedback och cred ifrån läsarna som driver Sanna att fortsätta skriva. Hon säger att det är svinfett när det kommer fram folk och kommenterar någon specifik text de uppskattat. Hon uppnår skrivartrans genom att lyssna på gladmusik. Den dominerande musiken nu är Teairra Mari No daddy. Annars funkar Erykah Badu Cleva som en grymt peppande låt.
För övrigt blir jag inspirerad av människor i min omgivning som gör störiga grejer. Då blir jag arg och förbannad och måste skriva ner mina reflektioner och då känns det genast bättre. Dessutom får jag möjlighet att förklara och ge tankeställare till läsarna för att få dem att tänka till, bli glada, bli peppade eller bara njuta av helheten, förklarar Sanna med entusiasm.

Hennes läskrets består av lika delar tjejer som killar och mestadels ungdomar. Hennes trogna läsare är utspridda över hela Sverige men främst kring Stockholm och Linköping.
Hennes texter är väldigt personlighetsutlämnande och det är bland annat det som gör hennes fanzine så oerhört bra, man kan verkligen relatera till hennes vardagliga analyser. Sannas syfte är just att hennes läsare skall kunna känna igen sig i hennes texter. Personligen kan jag rekommendera hennes zine då det är grymt inspirerande.

Man kan prenumerera på SannaMinaOrd som kommer ut lite spontant, dock minst en utgåva kvartal.
Det kostar grymt lite 25 pix +porto.
Du kan få tag på Sanna på hennes mail ladiesfirstdistro@spray.se eller besök hennes hemsida där du även kan beställa mängder coola grejer www.ladiesfirstdistro.tk


What the... fanzine vadå?
Fanzine är en förkortning av fan magazine. En konkret definition för vad det är som kännetecknar ett fanzine är svår att ge, men typ en icke-kommersiell och billigt producerad tidskrift som är riktad till olika subkulturer.

Sannas bästa
Film: Legally Blonde
Band: Sjukt många! Mest hiphop, soul & r'n'b.
Förebild: Elle Woods i Legally Blonde!
Sysselsättning: Gå promenader i vackert väder med bra musik.
Bok: Kårnulf was here, a Josefine Adolfsson, Middlesex- Jeffrey Eugenides, Damernas Detektivbyrå Alexander McCall Smith, "Systrar i jeans" -böckerna Ann Brashares är SKITBRA.
Mat: Min kompis Simpa gör skitgoda hamburgare!

Mer läsning

Annons