Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsning i Umeå kan orsaka nedläggning av länsklinik i Sundsvall

Arbets- och miljömedicinska kliniken i Sundsvall hotas på sikt av att läggas ner om verksamheten förs över till Umeå.
Den oron uttrycker anställda, företagsläkare i länet samt oppositionsrådet Per Wahlberg (M).

Annons

Arbets- och miljömedicinska kliniken är en länsklinik med verksamhet i Västernorrland och Jämtland. Kliniken är en expertinstans som utreder och förebygger ohälsa som kan påverkas av faktorer i arbetslivet. Nu har Jämtland sagt upp avtalet från årsskiftet samtidigt som man utreder att verksamheten ska ledas från Västerbotten.

I ett färskt brev skriver personalen: "Vi är övertygade om att risken för nedläggning av kliniken är överhängande och att beslutsunderlaget för detta är ofullständigt och partiskt där alternativa lösningar inte diskuteras."

Om huvudsätet placeras i Umeå fruktar personalen att kliniken i Västernorrland avlövas på sikt.

– Chefen hamnar i Umeå och i all verksamhet sker utvecklingen där chefen sitter. Försvinner några nyckelpersoner, framför allt på läkarsidan, då tror jag inte att verksamheten i Sundsvall kommer att kunna upprätthållas, säger Urban Svedberg, kemist på kliniken i Sundsvall.

Han menar att medborgare i Västernorrland riskerar att få en sämre service när det gäller svåra arbetsmiljöutredningar.

Kliniken i Sundsvall är en länsklinik sedan mitten av 80-talet och har sex tjänster med två läkare, två kemister, en ergonom samt en sekreterare.

– Vi reagerar på att det är så otidsenligt att lägga ner en sån här verksamhet i Stefan Löfvens hemlän. Han slår ett slag för arbetsmiljön som en viktig faktor, så därför är det förvånande att man gör det här, säger Urban Svedberg.

Förre verksamhetschefen på kliniken, Tohr Nilsson, är inne på samma linje.

– Det som bekymrar mig är att vem ska föra de arbetandes talan i det här mellanområdet mellan de stora universiteten. Det är det som motiverar att man har en stark arbets- och miljömedicin i Västernorrland, säger Tohr Nilsson.

Från Ådalshälsan i Kramfors uttrycker företagsläkaren Karin Nord en stor oro.

– Vi ser det som en olägenhet och negativt för befolkningen. Vi har ett gott och tätt samarbete med kliniken i Sundsvall där vi får bra råd och utbildning, vilket hjälper oss att klara många uppgifter själva så att vi inte behöver belasta landstinget med så många remisser. Det blir svårare om vi måste höra till Umeå, säger Karin Nord.

Även landstingets oppositionsråd Per Wahlberg reagerar.

– Jag delar personalens farhågor om att risken är stor att på sikt kommer det medföra att kliniken i Sundsvall försvinner, säger Wahlberg.

Mer läsning

Annons