Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saxofondoktor ger konsert på hemmaplan

/
  • – Undervisningen är ett sätt att testa sina kunskaper, men man vill också komma vidare genom att spela, säger Erik Rönmark, i kväll solist i Lars-Erik Larssons saxofonkonsert.

I USA kan man doktorera i instrumentalspel. Det gjorde Erik Rönmark från Sundsvall.
Nu är han hemma för att spela med Sundsvalls Orkesterförening i kväll. Och genom amerikanska glasögon ser han en liten stad med ett ovanligt rikt musikliv.

Annons
Nio år tog det - från det att Erik Rönmark tog sin saxofon och flyttade till USA tills han hade den kantiga doktorshatten och capen.
Från början ville han bli den andra sortens doktor, den medicine. Men som intresserad ungdomsmusiker, med kulturskola och orkestrar i bagaget, hamnade han på en sommarkurs i USA och fick kontakt med en saxofonlärare i South Dakota som bjöd honom att komma över i ett år.
Jag tänkte att det kunde vara intressant. Och det blev två och tre år också, säger han.
I USA är det möjligt att ha instrumentalspel som huvudämne i akademiska examina. På lägre nivåer läser man vanliga biämnen för att bygga på sin bildning - i Erik Rönmarks fall psykologi, sociologi och matematik. På doktorsnivå gäller bara musikämnen.
Vid en del skolor måste man skriva en avhandling också för att få akademins nåd. Andra tycker att man forskar när man studerar in stycken och sätter sig in i deras form och historia, säger han.
Hans egen disputation bestod av en serie diplomkonserter, en kortare skrift om hur han kommit fram till sin musikaliska tolkning och en utfrågning i musikteori. Nu bor han utanför Detroit, arbetar i musikbibliotek och spelar som klassiskt skolad saxofonist med orkestrar i trakten.
Han söker också arbete som universitetslärare i saxofon, och då krävs oftast doktorsexamen. I USA har undervisning hög status, och de flesta kombinerar egen forskning eller spel med studenter. Det gillar Erik Rönmark. Det motverkar motsättningar och skilda kulturer bland musiker och akademiker, forskare och lärare.
Det vore lätt att tycka att vi representerar en högre konstart, men egentligen vill vi ju bara visa folk hur viktigt musik är, säger han.
Svensk kommer han alltid att vara, även om jobben för honom och hans fru, som är violinist, just nu finns i USA. Men han ser också med andra ögon och säger, uppriktigt och ur hjärtat, att Sundsvall kan glädjas åt ett rikt musikliv för att vara så litet i världen.
Här finns bra lärare, Nordiska Kammarorkestern med Christian Lindberg som ledare och en bra amatörorkester. Så mycket på hög nivå skulle inte en amerikansk småstad ha, säger han.

Mer läsning

Annons