Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Scenhuset stoppas

I dag klockan 14 stod det klart efter en tid av alltmer växande problem:
Det blir inget scenhusbygge i Sundsvall.
Kraftiga oljeföroreningar i marken och ökade kostnader stoppar bygget (uppdaterad 16:00).

Annons
- De ändrade förutsättningarna gör att vi inte kan gå vidare med projektet, sa en pressad Ewa Back, kommunalråd, på en presskonferens tidigare idag.
Huvudorsaken till att den socialdemokratiska majoriteten i Sundsvall nu blåser av 120-miljonerkronorsprojektet är att provtagningar visar att marken på platsen är kraftigt förorenad. Det handlar om petroleumrester med halter som ligger cirka 50 gånger över vad som är tillåtet där det ska byggas fastigheter
- Vi vet ännu inte hela omfattningen och inte heller vad som är källan till föroreningarna, säger Stig Johansson, miljökontorets chef.
En sanering skulle bli mycket dyr och ta lång tid. Och mer pengar och tid till projektet är något som kommunen inte har i dagsläget.
Förutom miljöproblemen, har kalkylen för hela scenhuset även fördyrats av att projektet vuxit med 1000 kvadratmeter i yta, vilket innebär 25 - 30 miljoner kronor extra i kostnad.
Socialdemokraterna håller hårt på det uppsatta kostnadstaket på 120 miljoner kronor och att ta en så stor fördyring är en politisk omöjlighet
Det formella beslutet att avbryta projektet väntas tas på ett extrainsatt finansutskottsmöte på fredag.
- Men vi kan inte bara avbryta helt. Vi måste gå vidare och åtgärda både arbetsmiljöproblemen för teatern och tillgängligheten för publiken. Den frågan måste vi ta tag i under hösten, säger Ewa Back.

Mer läsning

Annons