Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sd-rösterna - ett erkännande eller en missnöjesyttring?

/
  • Var femte Indalsbo röstade på Sverigedemokraterna och en del undrar varför eftersom det råder en närmast total avsaknad av invandrare i området.
  • Den sönderrivna Sd-skylten skulle kunna vara en symbol om inte valresultatet sa något helt annat. I Indal lades 19,9 procent av rösterna på Sverigedemokraterna.
  • Kyrkoherde Lars Huss tycker att politikerna i de stora partierna har varit fega.
  • Camilla Lindgren säger att hon har legat sömnlös på grund av valresultatet i Indal.
  • Ingen av Indalsborna som ST pratar med säger sig ha röstat på Sverigedemokraterna. Rut Melin och Camilla Lindgren försöker förstå varför partiet blev valkretsens andra parti efter Socialdemokraterna.
  • Anders Fahlberg har varit charkuterist men är numera sjukpensionär.
  • Pensionärerna Tord Lindkvist och Anders Fahlberg tror att valresultatet är en missnöjesyttring som har med indragna bussförbindelser, släckt vägbelysning och minskad service att göra.
  • Nabaz Alan på Pizzeria Polo serverar lunch till André Jonsson. Nabaz har inga synpunkter på valresultatet förutom att det visar att demokratin fungerar.
  • Eva Mohlén bjuder sina djur på fallfrukt. Hon tror att valresultatet i Indal är ett uttryck för att delar av ortsborna vill något annat.

Var femte Indalsbo röstade på Sverigedemokraterna och en vecka efter valet försöker en del förstå varför. Inte minst Indalsborna själva.
– Jag tror inte det handlar om rasism utan om ett annat sorts missnöje, säger sjukpensionären Anders Fahlberg.

Annons

Vid avfarten från väg 86 trängs handskrivna plakat om loppmarknader och idrottsevenemang med kvarlämnade valskyltar. Sverigedemokraternas skylt är sönderriven och ligger i två delar i dikesrenen. Det skulle kunna ses som en symbol, om det inte vore precis tvärt om.

För en del var valresultatet väntat. Bland andra råder förvirring och förvåning. I Indal vimlar det inte av invandrare. Det finns inga. Ortsborna har knappast behövt maka på sig. Inte heller har de sett nya kulturyttringar ta form vid sidan av midsommarstänger och hembygdsfester.

Kyrkoherde Lars Huss tror att valresultatet har med utarmningen av landsbygden att göra.

– Människor på landsbygden känner sig ofta marginaliserade. De känner sig överkörda av politikerna inne i stan. Frågor som handlar om jakt, varg och björn tas inte på allvar och servicen går hela tiden ner. Man får en försämring och så kommer ett parti som säger det ska satsas på välfärden. Det är helt begripligt att de når sina väljare här, säger Lars Huss.

Han tror det handlar om besvikelse, snarare än främlingsfientlighet.

– Man har inte så mycket kontakter med invandrare och möter knappt några människor från andra kulturer. Däremot känner man sig sviken av de etablerade partierna och institutionerna.

Lars Huss tycker det borde ge politiker från andra partier en tankeställare.

– De har inte tagit de här människorna på allvar eller försökt göra något åt deras frustration. Klart man protesterar. Jag tror absolut inte det handlar om att man är mer främlingsfientlig i grunden. Det här finns latent hos alla. Vi är inte så vackra någon av oss och dessutom har ju invandringspolitiken varit tabu inom de andra partierna. Den frågan måste förstås diskuteras som vilken annan fråga som helst, säger han.

Att väljarna i den lilla valkretsen gav partiet fler röster än de fick någon annanstans i Sundsvallsområdet väcker känslor.

– Det är skandal, fruktansvärt. Jag skäms. Sverigedemokraterna fick 227 röster och vi är omkring 1 600 som bor här. Jag tror det beror på okunskap. På landsbygden måste vi hålla ihop och alla ska vara välkomna, annars överlever inte bygden, säger Camilla Lindgren.

Valresultatet har hållit henne vaken om nätterna.

– Jag är så arg. Troligen hänger resultatet också ihop med att människor i små byar ofta är så traditionsbundna och rädda för förändringar. Man är väldigt mån om att bevara kulturarvet på sådana här ställen, säger hon.

Sverigedemokraternas riksdagsman Johnny Skalin från Sundsvall tror att det är partiets landsbygdspolitik som appellerar till Indalsborna. Avsaknaden av invandrare tror han inte spelar någon som helst roll i sammanhanget.

– Vi separerar inte människor på det sättet men de kanske ser samhällskopplingen med för stor invandring. Indal sticker ut även om vi har ett ganska jämt stöd runt omkring i Sundsvall kommun. Vi har ökat i alla grupper och alla delar.

Han anser att det egna partiet är det enda som har en vettig jordbrukspolitik.

– Vi vill att jordbruken ska vara kvar i Sverige. Vi föreslår även ett utökat vattenbruk eftersom vi skulle kunna producera betydligt mer fisk. Vi har ett land med tusentals sjöar och det skulle kunna bli en blomstrande näring i hela Medelpad. Vi vill också utöka belysningen på landet och säger nej till skolnedläggningar. Vår politik gynnar människor både i glesbygd och på tätorter och det finns alla skäl att lyfta fram det. Man måste våga se landsbygden och glesbygden som resurs, säger Johnny Skalin.

Socialdemokraterna fick 39 procent av rösterna i Indal, Sverigedemokraterna hamnade på andra plats med 19,9 procent, Moderaterna kammade 14,7 procent av rösterna, följt av centern på 12,3.

– När det gäller Sverigedemokraterna är det 19 för många men jag tror människor vill opponera sig mot blockpolitiken. Tyckte man om ett parti inom alliansen, men hatade ett annat, valde man nog ett annat alternativ. Sedan tror jag det handlar om alla löften. Det lovas och lovas men här får vi ingenting. Frågan är väl om vi ens får hit mjölken snart och några bussförbindelser finnas knappt längre, säger bybon Anders Fahlberg.

Han tycker sig också se en generell nedgång i den så kallade välfärden.

– Jag hoppades på att få göra en höftoperation i fjol men de sa att jag var för ung. Därför blev jag sjukpensionär i stället. Jag är 59 år och det var enda gången jag har varit för ung för något, säger han.

Trots att han också kan känna missnöje över sakers tillstånd förundras han över de många SD-anhängarna i byn.

– I Ånge fick de inte alls lika många röster och där har ju invandringen varit stor.

Anders Fahlberg står och pratar med en annan av byns pensionärer utanför Tempo. Tord Lindkvist tycker att politiken har blivit för otydlig.

– Man vet nästan inte skillnaden på Moderaterna och Socialdemokraterna längre och hur det blir nu är också en fråga. Hur ska de få ordning på det här?

Männen är annars väldigt nöjda med livet längs Indalsälven. Det kanske inte finns några baristor eller barer att besöka, men för den som gillar djur, natur och friluftsliv finns inga begränsningar,

– Det finns alltid något att påta på med. I år har jag och frugan plockat 200 liter lingon och sedan jag blev pensionär kan vi åka och hälsa på barnen och barnbarnen i Umeå när som helst, säger Tord Lindkvist.

Och även i Indal finns ett uppväxande släkte. Och ett åldrande. Utanför förskolan körs trehjulingarna i utryckningsfart kors och tvärs. Strax intill ligger äldreboendet Solgården och där rullar rullatorerna omkring i ett betydligt lugnare tempo.

Parallellt med byvägen spränger långtradarna fram på 86:an och längre ner i dalen rinner älven, mandatperiod för mandatperiod, alldeles oavsett om det blåser höger- eller vänstervindar.

På Pizzeria Polo servar Nabaz Alan från Sundsvall sina lunchgäster. Han har inga synpunkter på Indalsbornas politiska ställningstaganden.

– Det är så det ska fungera i en demokrati. Jag tror de är less på de stora partierna eftersom de inte tänker på dem som bor på landsbygden, säger han.

Mer läsning