Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD:s politik på väg att bli landstingets nya agenda

/

Lägg ner Sollefteå sjukhus.
Spara på kulturen.
Det är radikala förslag från Sverigedemokraterna – som tidigare betraktats som populism av övriga partier.
Nu är SD:s politik på väg att bli landstingets nya agenda.

Annons

Sverigedemokraterna var det enda parti som gick till val i landstinget med budskapet om att lägga ner Sollefteå sjukhus. Motståndet var kompakt från både höger och vänster, där samtliga partier i landstinget var ganska eniga om att länet ska ha tre akutsjukhus.

Under hösten, när den ekonomiska verkligheten visat sig vara obehagligare än väntat, har det skett en allmän förändring av den politiska färdriktningen. Tjänstemännens sparförslag pekar ut en avveckling av BB i Sollefteå för 30 miljoner kronor, samt ett stopp för akut och planerad kirurgi i Sollefteå för ytterligare 50 miljoner kronor.

Det maktbärande partiet Socialdemokraterna har backat när det gäller avveckling av BB i Örnsköldsvik, men verkar stå bakom förslaget att kraftigt vingklippa Sollefteå sjukhus.

Är du förvånad över att era förslag nu är politik som majoriteten står bakom?

– Nej, det visar ju bara att de förslag som vi lade från början var ganska realistiska, säger Mats Hellhoff (SD), gruppledare och ledamot i landstingsstyrelsen.

Ett tänkbart framtidsscenario är att vissa ledamöter i landstingsfullmäktige inte följer partilinjen när det blir dags att rösta igenom neddragningar i vården. Enligt Hellhoff är det för tidigt att besvara hur SD då kommer att agera, till exempel om man ska ge sitt stöd till besparingar som drabbar Sollefteå sjukhus.

– Vi kommer att ha diskussioner om hur vi ska ställa oss till de här förslagen. Eftersom diskussionerna inte är klara ännu så vill jag inte föregripa det. Dessutom vet vi inte vilka förslag som kommer att läggas, säger Mats Hellhoff.

Ett annat radikalt förslag från SD har varit att landstinget ska avveckla sitt engagemang i Scenkonst Västernorrland.

– De här pengarna skulle komma till bättre nytta i vården, sa Hellhoff i landstingsfullmäktige för ett år sedan.

Skarpaste kritiken fick han då från Per Wahlberg (M):

– Kulturen har ett enormt värde i ett samhälle. Det är lätt att tro att bara vi tar bort alla satsningar på kulturen så ordnar sig landstingets ekonomi. De satsningar vi gör på kulturen räcker inte till att driva landstinget i många dagar. Vi behöver ett rikt kulturliv om vi ska bli ett attraktivt län, sa Per Wahlberg, vid samma fullmäktigemöte i slutet på oktober.

Ett år senare säger har tjänstemännen tagit fram ett förslag om att minska anslagen med 50 procent till 2018 för just Scenkonst Västernorrland.

Mer läsning

Annons