Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp i skogen – här jagar de stans cityälgar

/

På måndag smäller det.
Tusentals Sundsvallsbor drar till skogs när älgjakten startar.
Några har sina jaktmarker bara några kilometer från Stora torget.

Annons

Se också: Följ älgjakten – live-tv från Njurunda

– Jag har alltid jagat tätortsnära, men aldrig upplevt några problem, säger Jan-Erik Nyberg, mångårig jakledare.

Jaktmarkerna i närheten av Sundsvalls centrum, där han varit jaktledare, ägs av Sundsvalls kommun. Totalt 2 000 hektar uppdelade på två områden. Det ena sträcker sig från skogen ovanför Rättspsyk upp över Klissberget och vidare mot Sörnacksta och Kolsta. Det andra området spänner över Södra berget, mellan Sidsjöbodarna och Övre Bredsand via Fågelberget. Som närmast finns älgpassen står bara en kilometer från villaområdena.

Tätortsnära jakt på kommunens mark pågår även på Skönviksberget, Gudmundstjärn och Västerro, Selånger och i vart och ett av dessa områden ska det finnas en kontaktperson, en roll som Jan-Erik Nyberg haft i sin egenskap av jaktledare sedan 1970.

Inför årets jakt har han lämnat över till Per Hallqvist, som är ny jaktledare på Södra berget. Själv står han över. Vis av erfarenhet konstaterar Jan-Erik Nyberg samtidigt att bara jägarna är observanta och tillmötesgående, så brukar olyckan hålla sig borta.

– Jag har aldrig upplevt någon incident. Är det skolor som ska ut så har de ringt och sagt var de ska. Har vi behövt flytta på oss så har vi gjort det. Det ska vara ofarligt för folk att gå i skogen, säger han.

När det gäller varningsskyltar så är han tveksam. De kan tolkas som att allmänheten inte är välkommen.

– Man ska akta sig för att skapa konflikt i skogen. Alla har rätt att vara där och det måste man respektera, säger Jan-Erik Nyberg.

Benny Ersson, ansvarig för jakt- och viltvårdsfrågor på Sundsvalls kommun, betonar även han att allemansrätten har företräde. Den tätortsnära jakten får inte gå ut för mycket över friluftslivet på kommunens mark. Särskilt helgerna ska vara fredade.

– Det är jaktledarna som styr helt och hållet över det här, säger han.

Jan-Erik Nyberg är inte orolig för att kommunikationen mellan jägare och allmänheten inte ska fungera. Tillgången på älg är ett större problem, tycker han.

– Under mina drygt femtio år som jägare har jag aldrig varit med om så lite älg. Vi brukar skjuta tre, fyra stycken, men i år har vi bara två plus två kalvar. Jag har varit med om att vi skjutit tio, femton på det här området (Södra berget, reds anmn), säger han.

Tilldelningen av älg är mindre jämfört med i fjol. Enligt Karin Saltin, jakthandläggare på länsstyrelsen Västernorrland, är tilldelningen i år 4,5 älgar per 1 000 hektar. I fjol var motsvarande siffra 5,5.

– Vi håller på att sänka älgstammen och det har vi lyckats med, säger Karin Saltin.

Trots det så får länets jägare fälla cirka 8 000 älgar under årets älgjakt.

Tilldelningen av älg är mindre än i fjol.

Läs mer: Följa jakten från skottsäkert avstånd – framför din dator

Mer läsning

Annons