Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sekretessbrott när mammografisvar skickades till fel personer

/
  • Tommy Berglund på mammograficentrum i Västernorrland beklagar det som hänt och menar att saken ska utredas ordentligt.

Posten har skickat kallelser och besked från mammograficentrum i Västernorrland till fel personer. 30 kvinnor i länet har drabbats. På Sundsvalls sjukhus beklagar man händelsen och på posten utreder man vad som hänt.

Annons
Mammograficentrum skickar sina kallelser och besked med e-brev till posten i Stockholm. Där bearbetas materialet och skickas vidare med e-brev till posten i Sundsvall. I Sundsvall skrivs brev och kuvert ut och skickas som vanlig post till sina mottagare. Men ett fel i tekniken har gjort att två besked hamnat i samma i kuvert i några fall.
En kvinna tog kontakt med mig och berättade att hon fått två besked i sitt kuvert, ett besked var avsett för en annan kvinna, säger Tommy Berglund, avdelningsföreståndare vid mammograficentrum i Västernorrland.
På mammograficentrum känner man till några av fallen.
Dem har vi pratat med, men jag tror att flera kan ha drabbats, säger Tommy Berglund.
Efter att posten kontrollerat problemet under gårdagen visar det sig att 30 kvinnor i länet fått dubbla besked vilket också innebär att 30 personer inte fått några svar alls. Dessutom har nio kallelser hamnat i fel kuvert, och det är inte första gången kallelser skickats fel.
Den 10 februari hamnade två kallelser i samma brev, den 14 mars var det fyra kallelser som hamnade fel, säger Tommy Berglund.
Enligt vad han vet är det första gången besked skickats till fel mottagare. Beskeden som skickas ut är alltid friskförklaringar.
Vi ger aldrig cancerbesked via brev, sådant görs personligen vid besök på sjukhuset eller i vissa fall via telefon. Fast det är illa ändå eftersom det handlar om att sekretessen har brutits, säger Tommy Berglund.
Mammograficentrum ska utreda vem som är ytterst ansvarig för att sekretessen brutits.
Jag vet inte, jag kan inte säga vems ansvar det är när vi gett posten i uppdrag att utföra den här tjänsten åt oss, säger Tommy Berglund.
Posten menar dock att ansvaret för sekretessen fortfarande ligger på landstinget.
Rent formellt omfattas inte vi av den sekretessförbindelse som finns mellan landstinget och deras patienter. Mellan posten och landstinget finns bara ett standardavtal, säger Mattias af Geijerstam, presschef på posten.
Under gårdagen ringde flera oroliga kvinnor till mammograficentrum.
Kvinnorna ska inte behöva oroa sig för att det här ska hända igen. Jag beklagar det djupt och vi kommer att gå vidare genom att lämna en rapport, se över ansvarsfrågan samt kolla vad posten har för kvalitetssystem, säger Tommy Berglund.
Enligt sjukhuset är ett tekniskt fel i postens datorer orsaken till felutskicken.
Några datafiler vi fått ser inte ut som de ska. Orsaken ska utredas för att det inte ska kunna hända igen. Till dess att vi vet vad som hänt vill jag inte uttala mig om vems fel det är, säger Mattias af Geijerstam.
Även posten beklagar det inträffade och uppger att de ska göra allt de kan för att det inte ska kunna hända igen.

Mer läsning

Annons