Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Selånger kyrka är populärast för vigsel

/
  • Susanne Byström Larsson och Mattias Larsson valde att gifta sig i Selånger kyrka, som är kommunens populäraste för giftemål.
  • Galtströms kyrka kniper andraplatsen.

Mycket kan spela in när man ska välja plats för sitt bröllop.
I Sundsvall är Selånger Kyrka populärast.
– Det var ett givet val för oss när vi väl bestämt oss för kyrkobröllop, säger Susanne Byström Larsson, nygift.

Annons

Läget och kanske framför allt känslan kan vara två avgörande saker varför man väljer en vigselplats. I Sundsvallsområdet finns det ett gäng kyrkor som är extra populära. Några exempel är Selånger-, Galtströms- och Gustav Adolfs kyrka.

Susanne Byström Larsson och hennes man Mattias Larsson gifte sig förra helgen i Selångers kyrka. Något som för dem föll sig naturligt då de bor i Bergsåker.

– Dels så var det för läget, men även för känslan och hur kyrkan är. Den är en av få kyrkor som är gammeldags och vi ville ha en klassisk kyrka, säger Susanne.

Det nygifta paret velade länge fram och tillbaka mellan att ha ett kyrkligt bröllop och att ha ett bröllop utomlands. Planer fanns på ett snabbt bröllop i Vegas, en weekend i London eller strandbröllop på Mallorca.

Men när de väl bestämde sig för att vigas på hemmaplan behövdes inga fler funderingar, utan Selånger kyrka bokades in.

– Vi ville dela detta fina minne med släkten och då kändes Selånger perfekt. Det är lagom stort också, säger hon.

Bror Holm är kyrkoherde på Selånger församling, och han har märkt av att Selånger kyrka är eftertraktad. Speciellt när ett par från Stockholm som åkt runt över hela landet kom upp för att kolla på kyrkan.

– De hade ingen koppling till Selånger eller Sundsvall. Men ändå valde de, av alla ställen, att gifta sig här, säger Bror.

Anledningen tror han kan vara kulturen, historien och känslan i Selånger.

– Det är många delar som spelar in, men jag tror att mycket handlar om att den är en sådan härlig känsla här, säger han och fortsätter:

– Sedan är Selånger Kyrka intakt och omfamnande, jag tror att de flesta människor känner så när de kommer hit.

Och trots en möjlighet att ha bröllop ute vid kyrkoruinen i Selånger väljer allra flest att kliva in i den populära kyrkan.

– Dels handlar det väl om att man inte vill riskera dåligt väder, men mest tror jag att det är för att kyrkan är så fin.

Mer läsning

Annons