Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seminariedag i Sundsvall om stormen Gudrun

/

Erfarenheten av stormen Gudrun kan förbättra krisberedskapen i Västernorrland.
–En viktig lärdom är att vi måste få med representanter från el- och telebolagen i vår organisation för krisberedskap, säger Jan-Erik Eriksson, försvarsdirektör på länsstyrelsen i Västernorrland.

Annons
På en seminariedag på Filmstaden i Sundsvall berättade representanter från SOS Alarm i Växjö, Växjö kommun, E.on (tidigare Sydkaft) och Telia Sonera om sina erfarenheter av stormen Gudruns härjningar i Småland den 8 januari i år. Cirka 90 nyckelpersoner i Västernorrland deltog. Det var representanter från räddningstjänst, kommuner, sjukvård, polis, elbolag och politiker.
Och det finns viktiga lärdomar att dra nytta av från stormen Gudrun.
Slutsatsen blir att vi måste bli bättre på att samarbeta för att få ut viktig och korrekt information, säger Jan-Erik Eriksson.
Ett led i detta är att få med el- och telebolagen i länets krisorganisation.
Brister i radiotrafiken är ett annat område som händelserna i Småland avslöjade.
Här är det viktigt att det nya radiosystemet RAKEL kommer till stånd och att det inte enbart blir något för blåljusorganisationen, vilket regeringen har föreslagit.
Försvarsdirektören vill att fler myndigheter, organisationer, större elbolag och Telia ska få tillgång till det nya systemet.
Bo Frank, kommunalråd i Växjö, tyckte i stor att de hanterade katastrofen i vintras på ett bra sätt. Men det fanns brister.
Eftersom krisen drog ut på tiden (4,5 vecka) visade det sig att bemanningen i krisorganisationen var för liten, säger kommunalrådet Bo Frank.
Under sitt anförande betonade han också vikten av att öva på olika krisscenarion.
Ibland har vi som sitter i krisledningsnämnden skrattat lite åt övningarna som länsstyrelsen har legat på oss om att vi ska ha. Men jag rekommenderar att ta övningarna på allvar. Det har man nytta av när det väl händer.Mer läsning

Annons