Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Semmelbagare under luppen

Semmelfesten är snart över. Och för den som smakat på frestelserna kan det vara skönt att veta att de flesta av Sundsvalls semmelbagare skött sig bra även i år. Men två av elva bagerier har dragit på sig anmärkningar.

Annons
Man kan nog säga att det är normalt, säger miljöinspektör Eva Häggström.
Under de senaste månaderna har hon tagit stickprover på sammanlagt elva bagerier i Sundsvall. Flera av dem levererar semlor till butiker eller caféer i stan.
Vad vi gör är att titta efter bakterier i semlan. Framför allt fokuserar vi på grädden. Några synpunkter på smaken har vi inte, fortsätter hon.

Köper som vanligt
Stickprovskontrollen går till så här: Precis som en vanlig kund köper kontrollanten semlorna i kartong över disk. Därefter placeras semlorna i en speciell kylväska för transport med buss till ett laboratorium i Umeå. Där kontrollerades semlans temperatur innan den dissekeras och analyseras.
Precis som i fjol drog två bagerier på sig anmärkningar.
Men det är inget prov som är otjänligt, utan det handlar om tjänligt med anmärkning. Det är ett resultat Vi brukar kalla en varningsklocka. För bagaren handlar det om att tänka efter och se vad man kan göra för att förbättra rutinerna så att man inte får några dåliga prover igen, säger Eva Häggström.


BageriResultat

Alnö hembageriAnm
BakgårdenTjänlig
Café MicksTjänlig
CharmTjänlig
EclairTjänlig
FinstabagarnTjänlig
Haga bagerietTjänlig
Hemköps bageriAnm
Martells
PallasTjänlig
Östbergs järvägskonditoriTjänlig


FAKTA/Tjänlig eller otjänlig
Tjänlig betyder att semlan håller bra hygienisk kvalitet. Tjänlig med anmärkning (Anm) betyder att semlan håller en dålig hygeinisk kvalitet och att det kan finnas små mängder av sjukdomsframkallande bakterier i grädden. Däremot är det ingen risk för direkta matförgiftningar. Otjänlig betyder att semlan innehåller större mängder av bakterier och att den inte ska ätas.

Mer läsning

Annons