Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexköpsbrotten svåra att utreda - få anmäls

/

Prostitution beskrivs vara ett problem som är svårt att hantera då handeln sker i slutna rum och gråsonerna är många. Polisen behöver tips eller anmälningar för att kunna jobba effektivt mot sexhandel.

Annons
Jag är inte så naiv att jag inte tror prostitution förkommer även här. Men det sker i slutna rum och det är inte alltid lätt att avgöra vad som är sexhandel eller inte, säger en polis vid kriminalunderättelsetjänsten i länet.
Han vill inte framträda med namn eftersom det skulle kunna försvåra hans arbete men berättar om svårigheterna med att utreda något när ingen vill göra en polisanmälan.
Eftersom varken den som prostituerar sig eller köparen vill anmäla brottet bygger det på att någon annan ska veta om det och vilja medverka till en anmälan. Om en anmälan kommer in är det mycket enklare för oss att agera, säger polismannen.
Enligt honom får polisen in ytterst få renodlade tips. Men ibland får de ryktesvägen höra talas om att prostitution förekommer på vissa adresser, platser eller via kontakt på en viss internetsida.
Vi försöker ta reda på om det ligger något bakom ryktet och om det i så fall står någon annan person bakom kvinnan eller om det kan vara frågan om människohandel. Men vi sitter inte bara och väntar på att få tips utan om man är ute i ett annat jobb och får se något som verkar misstänkt försöker vi också kontrollera det.
Trots det anmäls få sexköpsbrott och koppleribrott i länet, ännu färre fall klaras upp. Vad det gäller människohandel är antalet anmälda brott i Västernorrland noll för de senaste fyra åren.

Mer läsning

Annons