Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexton frågor och svar om fastighetsägarens ansvar

Annons
1. Varför ändrades reglerna det här året?
Vi uppdaterade våra regler efter den gällande lagstiftningen på det här området. Men det berodde också på att halkbekämpningen överfördes från stadsbyggnadsnämnden till fastighetsnämnden.
2. Vilka och vad gäller reglerna?
På vintertid gäller det halkbekämpning på gångbanorna. Alla fastighetsägare påverkas.
3. Vad är definitionen av en gångbana?
Det finns ingen entydig definition av ett gångbaneutrymme. Det är det utrymme som behövs för gående.
4. Vad gäller för snöskottningen på gångbanorna?
Snöröjningen av gångbanan står kommunen för. Men du som fastighetsägare får inte lägga ut din snö i vägen. Gör du det ska det bort på en gång.
5. Säg att jag har en villa eller radhus. Det går en gata direkt utanför tomten, men det finns inte någon trottoar. Vilket är mitt ansvar då?
Du har ansvaret för halkbekämpningen där det är vanligast att man går. Kommunförbundet har sagt att det utrymmet för gångare ska vara 1 1,5 meter brett. Men det här beror också på hur bred gatan är och hur situationen ser ut vid det speciella tillfället.
6. Vad kan det handla om för tillfällen?
Har du till exempel en snövall utanför tomtgränsen finns gångbaneutrymmet utanför vallen.
7. Om det går en trottoar utanför tomten. Vad gäller då?
Där har fastighetsägaren ett tydligt ansvar för att ingen halkar. Då spelar det ingen roll hur bred trottoaren är. Han har ansvaret ändå.
8. Säg att jag har en fastighet som gränsar mot en kommunal tomt där det går en gångbana. Gångbanan ligger två tre meter från tomten. Vem har ansvaret för den gångbanan?
Det är samma där. Det är ditt ansvar som fastighetsägare. Det kan alltså ligga ett grönområde emellan din tomt och gångbanan. Vissa kommuner har fastlagt det här ända till tio meter i från fastighetsgränsen.
9. Vad tycker ni om det?
Vi har inte krävt tio meter. Jag vill nog titta närmare från fall till fall innan jag tar ställning.
10. Hur ska jag göra med försäkringen?
Man bör se över sitt försäkringsskydd. Hur duktig jag än är på att sköta det här kan det inträffa en olycka. Men i de flesta fall finns ett skadeståndsskydd i hemförsäkringen.
11. Vad gör försäkringsbolaget vid en olycka?
Vid en eventuell halkolycka kommer försäkringsbolaget in och gör en bedömning om du varit försumlig eller inte. Det bedöms det om du haft någon form av rutin eller system för att åtgärda halkan, eller om du bara låtit bli.
12. I princip måste en fastighetsägare hålla koll på när kommunen varit där och skottat. Då ska man sanda direkt för att vara säker?
Ja.
13. Men om man är på jobbet eller är bortrest?
Det är ändå fastighetsägarens ansvar.
14. Tidigare hade ni ett ställe på Dalgatan där man kunde hämta sand. Nu finns inte det kvar. Hur ska jag få tag i sand?
Man får vända sig till de som levererar sand. Det finns många privata leverantörer som gör det.
15. Vad säger du till dem som tycker att ni tar deras sand på våren?
Då säger jag att vi hjälper dem att bli kvitt ett avfall. När man tar upp något på det här viset från trottoaren så blir det ett avfall, även om det är små mängder.
16. Är motivet till förändringen att spara pengar?
Visst sparar vi pengar. Jag kan inte säga exakt hur mycket.

Mer läsning

Annons