Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sidsjöområdet sålt för 40 miljoner kronor

Kommunen säljer hela Sidsjöområdet för 40 miljoner kronor till Bureåföretagaren Linus Andersson. På sikt ska delar av området förändras till bostäder, är det tänkt.

Annons
Affären har varit på gång en tid och nu har Sundsvalls kommun slutit ett avtal för lokalerna på totalt 36000 kvadratmeter.
De lokaler som säljs ligger från Sidsjöbäcken upp till och med de gamla sjukhusbyggnaderna.
Uppgörelsen innebär att Linus Andersson och hans nybildade företag Sidsjö Fastigheter hyr och förvaltar området redan från 1 maj. Under sommaren och hösten sker en politisk behandling av köpet i fastighetsnämnden och kommunfullmäktige.
Nästa vår ska hela köpet ha gått igenom.
Jag känner folk i Sundsvall. De har övertygat mig om att det här med lite tålamod kan vara en sund affär, säger Linus Andersson.
Idag hyr Sundsvalls kommun och Migrationsverket merparten av de lokaler som är uthyrda i området. Nu går kontrakten automatiskt över till den nya ägaren.
Sidsjö fastigheter är måna om att behålla samtliga hyresgästser och även utöka antalet på sikt. Och företagets första uppgift blir att skapa en stramare ekonomisk kontroll över fastigheterna.
På sikt vill även Linus Andersson fräscha upp området och göra det mer attraktivt. En tanke som redovisats är byggande av bland annat bostäder.
Men det är inget som är aktuellt det första året. Vi får ta den här hyrestiden på oss att fundera färdigt, säger Linus Andersson.
Andersson äger sedan tidigare en fastighet som inrymmer en galleria i Ludvika och ett pensionat i Smedjebacken. Han beskriver sig själv som fastighetsföretagare på deltid.
Den andra deltiden går till att jobba med skog, säger Linus Andersson.
Sundsvalls kommuns företrädare är nöjda med uppgörelsen. Trots att det bokförda värdet på fastigheterna uppgår till 90 miljoner kronor.
För kommunens har det här området kostat åtta-tio miljoner om året. Det innebär att det bokförda värdet inte alls motsvarar vad du kan få ut för det. För det krävs stora upplyftningsåtgärder, säger Åke Henriksson vid fastighetskontoret.
Uppgörelsen är en fortsättning på strategin som säger att kommunen inte ska äga byggnader som inte inrymmer kommunal verksamhet.
Det är bara 20 procent av ytan som utnyttjas av kommunen. Och den typen av fastigheter ska vi inte hålla på med, säger Åke Henriksson.

Mer läsning

Annons