Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siken lockar igen till Stavreviken

Med åren har skaran glesnat på isen i Stavrevikskurvan. Men nu tycks siken vara på väg tillbaka och då kommer de påpälsade ismetarna och slår sig ned på sina skryllor. Fast varken antalet fiskar eller fiskare når upp i det antal då det var bättre, nämligen förr.

Annons
Den här soliga vinterdagen när februari ska övergå i mars, sitter tre trogna och gonar sig i på det bländande isflaket. Hade det varit på den tiden då det var bättre, hade isen varit perforerad av gamla och nyuppborrade hål. Då hade spåren av brutna fisknackar och kasserade maggotlarver gjort ett närmast skräpigt intryck.
Nu räcker det med den morgontidiga räven som strukit över området för att hålla rent. Den räven tar hand om det mesta förutom en och annan utlagd prilla.
Ingemar Åkerdahl, Valborg och Anders Thorsell, hör till dom som aldrig övergivit kurvan. Dom får några sikar även den här dagen, men framförallt får dom en njutbar förmiddag med en slösande sol. Det har blivit besynnerligt rofyllt i kurvan sedan europavägen försvann åt söder. Ett gnisslande godståg och en skorrande korp stör knappast friden.
Så får plötsligt Anders napp och halar upp tio meter lina ur hålet. En abborre, faktiskt en matnyttig en på något hekto. Han lägger den på isen intill de tidigare tagna sikarna. Där ligger också en liten stem, på någon decimeter. Den är till räven.

Mer läsning

Annons