Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista sommaren i huset: "Vi blir inte rika"

/
  • Petersviksborna Anna Zaar Andersson och Mikael Andersson känner inte att projektet med logistikparken övertygar och det bär emot att tvingas lämna huset i höst.
  • Anna Zaar Andersson tillbringade mycket tid hos sina farföräldrar i Petersvik som barn. De levde under enkla förhållanden och farfadern byggde själv familjens hus.
  • Petersviksborna Anna Zaar Andersson och Mikael Andersson känner inte att projektet med logistikparken övertygar och det bär emot att tvingas lämna huset i höst.
  • Petersviksborna Anna Zaar Andersson och Mikael Andersson känner inte att projektet med logistikparken övertygar och det bär emot att tvingas lämna huset i höst.

I oktober är det dags. Då tvingas den enda barnfamiljen i Petersvik lämna sitt hus.
– Vi bor inte kvar för att vi är någon slags trädkramare men projektet med logistikparken känns som ett luftslott, säger Mikael Andersson.

Annons

De känner inte igen sig i bilden av de boende som de tror omgivningen har uppfattat den. De tillhör ingen burgen överklass och de bor inte i ett historiskt trähus från förra sekelskiftet med snickarglädje och punschveranda.

– Det har skrivits mycket om husen och de som bor här men alla är inte i samma situation, säger Mikael Andersson.

Mikael Andersson och Anna Zaar Andersson fick hennes farföräldrars hus i gåva 2005. Sedan dess har de bott i området.

Nu äger de alltså en av fem fastigheter som ännu inte är inlösta.

– Det framstår som om det bara är rika människor som bor här men så är det inte. I oktober ska det avgöras i tingsrätten vad vi får för huset och förra sommaren låg budet på 2,7 miljoner plus 25 procent, men till det kommer skatterna, säger Mikael Andersson.

Mikael arbetar på Bolagsverket i centrala stan. Han brukar cykla längs vattnet när han är på väg på jobbet om morgnarna.

Anna är arbetslös och söker jobb inom områden som ekonomi, administration och reception, medan åttaåriga dottern Moa går på Hellbergsskolan.

– Vi måste hitta en bostad i Skönsberg för att hon ska kunna få gå kvar på skolan och behålla sina kompisar. Hon ska inte behöva bli lidande av att vi tvingas flytta. Men husen i Skönsberg är dyra, nyligen gick det ett för 3,7 miljoner, säger Anna Zaar Andersson.

Själv kämpar hon för rätten till det ärvda huset eftersom det skulle kännas som ett svek mot pappan och farföräldrarna om de lättvindligt skulle släppa taget. Främsta anledningen till att Mikael motsätter sig inlösen är att Petersviksprojektet inte känns övertygande och att det är oklart hur många arbetstillfällen det kommer att generera.

– En del tror kanske att vi medvetet sitter här bara för att fördröja processen men förutsättningarna har ändrats över tid. När planerna inleddes sade man från Ortviken att man skulle trefaldiga pappersproduktionen medan man nu pratar om att byta produktionslinje. Jag tycker det borde tas ett omtag och att det borde göras en ny, oberoende granskning av projektet.

Utanför den brunmålade villan står Moas studsmatta och gungställning mellan blommorna, buskarna och den stora rabarberplantan. För Anna förknippas både huset och trädgården med många barndomsminnen. Hon växte upp i Nacksta men tillbringade mycket tid hos sina farföräldrar.

– När vi fick det här huset var det som en skänk från ovan och vi lämnade lägenheten i Haga. Ska man flytta vill man bestämma det själv. Vi måste också visa vår dotter att står man för något, måste man kämpa för det, säger Anna Zaar Andersson.

Mer läsning