Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SJ får inte sälja biljetter till sina egna tåg

Avregleringen av tågtrafiken inte alltid av godo Varje dag går det två X 2000 tåg mellan Östersund och Sundsvall. Men SJ säljer inte biljetter till dessa tåg eftersom Tågkompaniet har trafikeringsrätten på sträckan. – Vi ska lösa problemet till januari, lovar Jan Johansson, vd på Tågkompaniet.

Annons
När Rikstrafiken i Sundsvall upphandlade tågtrafiken mellan Sundsvall och Östersund var det Tågkompaniet som vann dragkampen.
Tågkompaniet har på Mittlinjen fem tåg som får bokas via SJ:s bokningscentral i Ånge. Däremot får SJ inte sälja biljetter till sitt eget X 2000-tåg som avgår från Östersund 5:55 på morgonen. Tåget syns inte ens i SJ:s bokningssystem. SJ:s X 2000-tåg som kommer från Stockholm via Sundsvall till Östersund på kvällen syns inte heller där.
Jag ser inte när kvällståget stannar i Sundsvall, men till Ånge kommer det 21:00 och där får man kliva på. Det finns säkert mycket plats från Sundsvall eftersom de flesta kliver av där, säger Dick Degerfeldt på SJ:s bokningscentral i Ånge.
SJ säljer alltså biljetter till Tågkompaniets tåg men inte till sina egna.
Rikstrafiken har sagt att vi får köra tåg men inte ta upp lokala resenärer på Mittlinjen. Gör vi det begår vi avtalsbrott. Däremot får vi sälja en biljett från Östersund till Hudiksvall. Problemet är inte nytt. Det är likadant på sträckorna Alingsås Göteborg och Hässleholm Malmö. Där får vi inte heller sälja biljetter till våra egna tåg, säger Sven-Ingvar Håkansson, presstalesman på SJ.
Tågkompaniet har på sin hemsida information om samtliga tåg på Mittlinjen, även om dem som körs av SJ.
Jag ska ta kontakt med SJ för att lösa problemen. Vi vill att det ska gå att boka biljetter till samtliga tåg, säger Jan Johansson.
Bollen ligger alltså hos Tågkompaniet.
Vi välkomnar ett samtal från Tågkompaniet, säger Sven-Ingvar Håkansson.
ST har under dagen förgäves sökt någon ansvarig på Rikstrafiken för en kommentar.

Mer läsning

Annons