Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självskärning bland unga Timråflickor

Självskärning bland unga flickor är numera ett problem som dykt upp även i Timrå. Det har blivit ett ökande problem i vissa storstadsområden, som nu spritt sig till mindre orter i landet.

Annons
Det är ett uttryck för en psykisk press och ångest som tar sig det här fysiska uttrycket i några fall. Jag uppskattar att det finns mellan fem och tio flickor med hemort i Timrå som vi haft kontakt med de senaste två åren, säger Petra Mattsson på Timrå socialkontor.
Dom här flickorna är ofta aktuella för behandling även på barnpsyk. Dom skär sig på underarmarna som efter en tid täcks av oläkta sår och ärrbildningar. För att dom ska kunna få hjälp ställs oftast stora krav på en stabil och uppoffrande omgivning, vilket tyvärr många inte har.
Föräldrar räcker ibland inte till, särskilt inte i fall där det gått så långt att barnen behöver tillsyn dygnet runt för att inte göra sig illa.
Därför har vi några fall som måste hjälpas genom ett institutionsboende. Föräldrar och syskon orkar ibland inte ställa upp så mycket som krävs, säger Petra Mattsson.
Flera av de drabbade har också föräldrar som separerat. Det kan vara en bidragande orsak till att de psykiska besvären blir än svårare att bemästra.
I något fall har flickorna haft ett delat boende, där föräldrarna kanske ställt olika krav och regler för dem.
De psykiska problemen medför ofta att de försummar skolan och hamnar i miljöer och situationer som är direkt olämpliga för unga flickor.
Det här är en ganska ny situation som inte blir bättre av att flickorna nu kan läsa på Internet hus de ska skära sig för att få den fysiska smärtan att ta över den psykiska, säger Petra Mattsson.
Kommunens kostnader för familjehems- och institutionsplaceringar har stigit kraft på senare år. I fjol föreslog socialförvaltningen att man skulle utreda möjligheten till att starta ett eget behandlingshem. Möjligheten till rehabilitering kunde förbättras om den vårdade blev kvar i området där man har sina sociala kontakter.

Mer läsning

Annons