Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuk gråtrut skickas för analys

/

I går eftermiddag hittades en sjuk gråtrut i centrala Sundsvall. –Det var skrämmande att se hur han kämpade där han låg på rygg, berättar Nils Lundmark Sundsvalls egne fågelexpert som tog hand om den.

Annons
Fågeln var i så dåligt skick att Nils Lundmark omedelbart tvingades avliva den för att slut på dess lidanden. Blotta misstanken om att den kan vara smittad av det livsfarliga influensaviruset som kryper allt närmare vårt land fick honom att vidta försiktighetsåtgärder som att ha gummihandskar på sig när han tog hand om fågeln
När han kom till platsen låg fågeln på rygg på gatan och sprattlade med benen och den rann en gul vätska ur både näbben och analöppningen.
Vad som var orsaken till fågelns sjukdom är omöjligt att fastställa men för säkerhets skull kommer den att skickas till Statens Veterinärmedicinska Anstalt i Uppsala för analys.
Nils Lundmark kunde konstatera att den sjuka fågeln var en gråtrut. En ungfågel som fortfarande hade den gråspräckliga täckningen i fjäderdräkten. Troligen hade den kommit flyttande från Finland eller Sverige. Men den kan lika gärna enligt honom komma från delar av Ryssland vilket gör det extra viktigt att med en analys fastställa vilket fel det var på ungfågeln.
Efter de många larmrapporterna om att det livsfarliga viruset även finns i Europa har enligt Nils Lundmark en mängd prover tagits vid fågelstationen i Otteby på Öland av avföringen på andfåglar. Av dessa konstaterades att hela 20 procent bar på influensavirus av det normala sorten.

Mer läsning

Annons