Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukhuset åter anmält för mobbning

För andra gången på kort tid har sjukhusledningen anmälts för kränkande behandling av en anställd.
Först kom en privat anmälan från en överläkare i Härnösand.
Nu följer ett ingripande från ett av sjukhusets huvudskyddsombud.

Annons
Den senaste anmälan är en akut åtgärd enligt arbetsmiljölagens sjätte kapitel, steget under att stoppa arbetet helt.
Det berättar Efva Åström vid Arbetsmiljöverket.
Jag kommer att boka ett besök snarast för att lyssna på båda parter, säger hon.
Anmälan rör en kvinnlig anställd som inte arbetar i den direkta vården. Kvinnan anser sig motarbetad under lång tid, utfryst från samtal med kollegor och vägrad stöd och utbildning i sitt yrke.
Hennes fackliga organisation SACO har gjort anmälan. SACO kritiserar den utredning som Länshälsan gjort av kvinnans fall. Hon har träffat företagshälsovården utan att förstå att det handlade om en utredning. Uppgifter från samtalet ska också ha lämnats till arbetsgivaren mot gällande regler.
Nu vill kvinnans huvudskyddsombud att en utomstående konsult ska utreda vad hon utsatts för. Dessutom vill skydddsombudet veta hur Länshälsan behandlar sekretessuppgifter.
Eftersom sjukhusledningen vägrar att följa fackets begäran, lämnas anmälan vidare till Arbetmiljöverket.
Där finns redan tidigare en anmälan mot samma ledning. Överläkaren Kristina Hemmingsson i Härnösand har anmält sjukhusdirektör Rolf Forsström för kränkande behandling i samband med omorganisationen av Härnösands sjukhus. Bland annat har Forsström kallat henne "gädda".
Är du en mobbare, Rolf Forsström?
Nej, inte alls. Anmälan från Härnösand har inte lett till något vad jag vet. Och i det aktuella fallet har vi utrett saken både genom Länshälsan och med en utomstående person. Kvinnans lokala fackliga ombud har varit med vid samtalen och förklarat sig nöjd. Så vad mer kan vi göra, säger Forsström.

Mer läsning

Annons