Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukhuset tvingas öka sitt skalskydd

/

För att förbättra säkerheten kan Sundsvalls sjukhus bli en mer låst byggnad i framtiden.

– Jag tror att vi sannolikt måste öka skalskyddet, säger Ann Louise Wickholm, beredskapssamordnare för Medelpad i landstinget.

Annons

Läs också brand i sjukhusgaraget kan vara anlagd.

En garagebrand i onsdags som kanske var anlagd. Och ovanligt många stölder på sjukhuset under sommaren där läkemedel och värdesaker försvunnit. Det senare har gjort att sjukhuset anlitat bevakningspersonal sen i juni. De här exemplen bidrar till att landstinget aktivt funderar på åtgärder.

– Det här är en aktuell fråga som just nu diskuteras inom ledningsgrupper på sjukhuset. Diskussionerna kommer att fortsätta om vi behöver ett mer slutet och låst sjukhus framöver, säger Ann Louise Wickholm.

Hon vet inte exakt vad det här skulle innebära.

– Ett resonemang bygger på att bara ha en eller ett par ingångar till sjukhuset som är öppna för andra än personalen på sjukhuset. Öppettiderna för ingångarna skulle även kunna vara under en mer begränsad tid än i dag, säger Wickholm.

Själv tycker hon att arbetsmiljön är ett tungt argument för att kräva förbättringar.

– Personalen ska kunna känna sig trygg på sin arbetsplats. Så länge det finns de som inte gör det då måste vi agera, säger hon.

Följer ni utvecklingen på andra sjukhus?

– Det håller vi på och tittar på. Det är ganska vanligt att man i större städer har det mer låst än vi har det.

Hon gissar samtidigt att nya kodade låssystem kan bli kostsamt.

Mats Jonsson är säkerhetschef vid landstinget och han poängterar att frågan är komplicerad.

– Vi vill samtidigt ha en öppen verksamhet där patienterna har en bra tillgång till vården. Det här är ständigt en avvägning gentemot säkerheten, säger Jonsson.

Han berättar att det yttre skalskyddet förbättras hela tiden, speciellt vid ombyggnader som till exempel vid den nya akuten. Sen ser han även möjligheter att förbättra det inre skalskyddet när det gäller tillträde till exempelvis läkemedelsrum och personalrum.

– Men det viktigaste när det gäller säkerhet är en medveten personal. Om man ser obehöriga är det viktigt att personalen går fram och uppmärksammar dem om att de är sedda, säger Mats Jonsson.

Kan vaktbevakningen på sjukhuset bli permanent?

– Det kan bli så. Jag skulle själv inte ha något emot det, men det är också en ekonomisk fråga, säger Jonsson.

Mer läsning

Annons