Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuksköterskebristen ställer in operationer

/

Sundsvalls sjukhus har dragit ner antalet vårdplatser.
Nu måste man dessutom ställa in operationer på grund av sjuksköterskebristen.
– Det är en väldigt besvärlig situation, säger Karin Rapp, vårdområdesdirektör.

Annons

Bemanningen har varit ett stort problem under sommaren på Sundsvalls sjukhus. Och nu verkar det som att bristen på personal fortsätter efter semestrarna.

Nyligen stängdes cirka 25 vårdplatser ner eftersom sjukhuset saknar sjuksköterskor. Det får i sin tur konsekvenser för de planerade operationerna.

– Vi måste vara väldigt måna om att minska inflödet av patienter. Läget är speciellt besvärligt på Sundsvalls sjukhus, säger Karin Rapp.

Hur många operationer kommer att behöva ställas in?

– Det vet jag inte, men akuta operationer och operationer där man har en livshotande, allvarlig diagnos utför vi naturligtvis. Det görs alltid en medicinsk bedömning. Vi jobbar för fullt för att få till så bra flöden som det bara går.

Hur länge tror du att problemen kommer hålla i sig?

– Som det ser ut nu kommer det att hålla i sig ett bra tag. Vi jobbar parallellt med rekrytering. Det här är ett gemensamt problem i hela landet.

Politikerna som svarat i Dagbladets valsatsning #kandulova har lovat att öka antalet vårdplatser. Är det överhuvudtaget möjligt just nu?

– I så fall måste man kunna rekrytera. Visst behöver vi fler vårdplatser. Men vi måste först ha bemanning för de vårdplatser vi har.

Hur ska det gå till?

– Vi måste jobba på flera olika fronter. Dels måste vi behålla de medarbetare vi har, men sedan måste vi se till att de stannar kvar. Vi jobbar mycket med introduktion av nyanställda. För det är ganska tufft i dag att komma som ny sjuksköterska. De patienter vi har är de allra sjukaste patienterna.

Mer läsning

Annons