Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SJVP kan avgöra landstingsvalet

/
  • – Eftersom Sjukvårdspartiet drivit det här med små sjukhus och en regionalt fördelad sjukvård, så tror jag våra väljare röstar på det parti som stärker det egna sjukhuset, säger Gun Enquist-Öhman (SJVP), här sittande på den stol i landstingsfullmäktige som hon nu lämnar.

Sjukvårdsparitet kan avgöra valet – åtminstone indirekt.
För även om partiet inte ställer upp i landstingsvalet är den stora frågan hur deras väljare kommer att rösta.

Annons

När Sjukvårdspartiet abdikerar från landstingets politiska scen lämnar man som tredje största parti med sex mandat ett stort vakuum efter sig.

– Och det som är spännande i landstingsvalet det är vart går Sjukvårdspartiets väljare, säger Lars Persson (FP), kommunalråd i Sundsvalls kommun.

Men företrädarna för partiet själv har inga säkra svar.

– Vi är ett tvärpolitiskt parti så de kan nog ta vägen vart som helst. Det enda som är uteslutet är Sverigedemokraterna, säger Gun Enquist-Öhman (SJVP).

Men blir era väljare tungan på vågen?

– Ja, det blir tungan på vågen, för vi har ju varit det tredje största partiet, säger Gun Enquist-Öhman.

Partikamraten Tommy Berggren är lika oviss.

– Men jag tror att många kommer att ompröva sin hemvist i landstingsvalet. Jag tror att det blir rörigt och att väljare rör sig åt båda hållen, säger Berggren.

SJVP:s grundare Anders Kempe kan inte heller han leverera några säkra stalltips.

– Jag har jättesvårt att förutse det. Vi hade en väldig bredd vad gäller riksdagspartier i vårt parti. Det blir väldigt spännande att se vart de tar vägen, men jag har ingen kvalificerad gissning, säger Kempe.

Den ende som säkert vet är kanske Gud fader själv och i landstingsammanhang innebär det väl att det närmaste vi kan komma är Kristdemokraterna, där partiets starke man i landstinget är Sverker Ågren (KD). Och han är en av få som vågar spekulera lite grand i frågan.

– Jag tror att deras väljare sprids ut ganska väl på ett antal av de andra partierna. Men lokalt i Härnösand tror jag ändå att det är till fördel för Socialdemokraterna. När partiet drogs igång som ett protestparti så lockade man ju över en hel del väljare från Socialdemokraterna, men det blir spännande att se, säger Sverker Ågren.

Mer läsning

Annons