Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skadegörelse hot mot busskurarna

De inglasade busskurarna intill E4 i centrala Timrå har vandaliserats flera gånger. Fortsätter glaskrossningen överväger det företag som äger kurarna, Clean Channel, att helt sonika ta bort dom. Resenärerna får då stå och vänta på bussen utan skydd mot väder och vind.

Annons
Clean Channel har avtal med många kommuner i landet. Man sätter upp och underhåller vindskydden vid hållplatser mot att man också får sälja reklamplats på kurarnas kortsidor. För kommunerna är det oftast en god affär, om inte skadegörelsen orsakar problem.
Men om skadegörelsen blir återkommande och våra kostnader för underhåll och reparation överstiger intäkterna så måste vi överväga att ta bort kurarna.
Det säger Clean Channels vd Kent Frid till ST.
Alternativet är att ersätta de härdade glasrutorna med perforerad plåt. Men det är ingen bra lösning, säger Kent Frid.
Då får vi stora bekymmer med klottret. Det är svårt att sanera på metallen. I vissa fall får man blästra bort färgen, säger han.
I vissa områden i Sundsvall har man samma bekymmer som i Timrå. En krossad ruta av härdat glas kostar ungefär 2 500 kronor med arbete för montering och städning av glassplittret.
På hållplatsen för södergående bussar i Timrå slogs alla fem rutorna sönder. I väntkuren för norrgående tre. Åtta rutor betyder alltså 20 000 kronor.
Ett annat stort bekymmer är att kurarna står så till att många hundägare passerar dom på sina promenader. Rolf Eriksson var en av många hundägare som skulle gå gångvägen intill hållplatsen. Där fick han ta upp sin hund i famnen och bära den. I den trampade snön på gångbanan låg nämligen krossat glas överallt.
Det går ju om man hinner se glassplittret och har en mindre hund som jag har.

Mer läsning

Annons